hirdetés

Agárd újabb rendezvény helyszíne. Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó kezdődött pénteken a Fejér megyei Agárdon a Magyarországi Német Fiatalok Közössége és a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete rendezésében.

ifi-talalkozo-agardA Velencei-tavi Vízi Sportiskolában zajló háromnapos rendezvény megnyitóján Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a hazánkban élő nemzetiségek fontos részei az egész magyar közösségnek és az anyaországok közösségének egyaránt. Örömének adott hangot amiatt, hogy a nemzetiségeket képviselő fiatalokkal közösen tudnak beszélni azok problémáiról.

Rámutatott, hogy az elmúlt években a kormány és a magyarországi nemzetiségek vezetői közös munkájukkal komoly eredményeket tudnak felmutatni, azonban a jövőben ezt a feladatot az ifjúsági szervezetekben tevékenykedő fiataloknak kell majd átvenni. Úgy vélte, a találkozó lehetőséget kínál ezen ifjúsági szervezetek megerősödésére.

Az államtitkár az egyházak szerepéről szólva elmondta, hogy a magyar többség 55 százaléka valamely egyházhoz tartozónak mondja magát, miközben a nemzetiségek tekintetében ez az arány 70 százalék. Éppen ezért a nemzetiségek megmaradásában fontos szerep jut a vallásnak, az egyházaknak – tette hozzá.

Kiszely András, a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete vezetője közölte, hogy korábban két kisebb nemzetiségi találkozót szerveztek már, de a többi nemzetiséget nem sikerült megszólítaniuk. A minisztérium támogatásával ez most sikerült.
 Matoricz Tekla, a Magyarországi Német Fiatalok Közössége elnöke elmondta, hogy a találkozón szlovák, szerb, német, ruszin, roma, bolgár, román, lengyel nemzetiséget képviselő fiatalok vannak jelen.

A Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó péntektől vasárnapig tart. Szombaton kerekasztal-beszélgetéseket rendeznek különböző, a nemzetiségi ifjúságot érintő témákban a jelen lévő nemzetiségi felekezetek lelkészeinek irányításával. A résztvevők a további programok során megismerhetik egymás kultúráját, gasztronómiáját, múltját és jelenét.

(Fotó: feol.hu)