hirdetés

Amerikában már 42 államban nem kötelező 8 év fölötti gyerekek számára a kézírás-tanulás, hiszen úgyis okostelefonnal és számítógéppel felszerelkezve élik életük minden egyes percét. Az USA-ban úgy gondolják: elég a gyerekeknek a saját nevüket leírni kézzel. Most már Európa is efelé halad, Finnországban ugyanis megszűnik a kézírás-oktatás.

computer teaching

 Az új, billentyűzet-párti irányzat ellenzői attól tartanak, hogy a gyerekek hamarosan már arra is képtelenek lesznek, hogy saját nevüket leírják.

2016 őszétől már a finn iskolákban sem tanítanak többé kézírást, mivel a finn oktatásügy úgy ítéli meg, nincs már értelme papírral, ceruzával vesződni egy olyan korban, amelyben minden a kommunikációs elektronikus eszközökről szól.

„A jó gépírási készség ma már alapvető”, mondja Minna Harmenen, a finn Nemzeti Oktatási Bizottság tagja a FinnTimes-nak. A bizottság épp most végzi az utolsó simításokat a jövő írásoktatási programján.

Az amerikai példában ugyanakkor mégis van lehetőség kézírás-oktatást is választani az iskolákban, azonban ez nem kötelező, csupán fakultatív, viszont a magas fokú gépelési készség alapvető elvárás a gyerekek felé. A finn kormányzat hasonlóan gondolkodik ez ügyben, ezért már megtették a lépéseket az tanítási reform végrehajtása érdekében.

Ebben a rendszerben azonban még egy tárgy fölöslegessé fog válni: a helyesírás, hiszen minden elektronikai eszköz szövegszerkesztőjében van helyesírás-ellenőrző.

Harmenen elismerte, hogy a kézírás-oktatás megszüntetése hatalmas kulturális átalakulást eredményez majd, de hozzátette azt is, hogy az iskoláknak meg kell teremteni a teret a kézírást nélkülöző oktatáshoz.

Finnországban jelenleg igen nagy eltérések vannak oktatási intézményenként a számítógéppel történő tanítás arányait illetően. Vannak helyek, ahol minden gyerek saját tablettel tanul, míg máshol az egész iskolára csupán egyetlen számítástechnika-terem jut.