hirdetés

Egy friss nemzetközi felmérésben azt vizsgálták, hogy melyik országban legboldogabbak a gyerekek. Meglepő eredményeikből az derült ki, hogy a jómódú országok, mint Nagy-Britannia, Németország, Norvégia 10-12 éveseinél a török gyerekek elégedettebbek életükkel, sőt a legvidámabbaknak a román tízévesek bizonyultak. 

gyerek boldogság

 

Tizenöt országban készítették a felmérést, összesen 53 ezer 10-12 év közötti gyereket kérdeztek arról, hogy mennyire érzik boldognak magukat. A gyerekek jóval elégedettebbek életükkel, mint szüleik: példának okáért az általános boldogságukat 10-ből 10 pontosnak értékeli a romániai és törökországi gyerekek 80%-a, Dél-Koreában azonban csak 40%, viszont felnőtt korukra ezekben az országokban teljesen ellenkező lesz az elégedettségi ráta. Általánosságban elmondható, hogy a gyermekek sokkal optimistábban tekintenek a jövőbe – derült ki a 2015-ös Children’s Worlds Reportból. Ez a boldogság azonban egyre inkább múlik a kor előrehaladtával.

A norvég vezető kutatót is meglepte az az eredmény, hogy a román 10-12 évesek a legboldogabbak, a 13-15 éves honfitársaik azonban már jóval pesszimistábbak. Románia egyébként a tizenkettedik legboldogabb ország a felnőttek körében.

A kutatás egyébként a gyermekek életének más aspektusaiba is belemerült, mondták el a kutatók az Eureka Alertnek egy sajtóközleményben, úgy mint otthoni életük, barátságaik, tulajdonaik, iskolai életük és még gyermekjogi nézeteik is. Norvégia szerezte a legjobb eredményeket, anyagi dolgokhoz, úgy mint TV-hez, könyvekhez és mobiltelefonokhoz való hozzáférés tekintetében, de ők ismerték a legjobban a gyermekek jogait, és náluk tartották azt leginkább tiszteletben a felnőttek is. Azonban még így sem ők lettek a legboldogabbak, csak a hatodik helyet érték el a tizenöt ország közül – Románia, Kolumbia, Izrael, Algéria és Törökország mögött, de épp csak megelőzve Etiópiát, Dél-Afrikát és Nepált.

A kinézet és az önbizalom tekintetében a lányok önbizalma alacsonyabb volt a fejlettebb országokban: Európában és Dél-Koreában, de a szegényebb államokban Ázsia egyéb részein, Afrikában és Dél-Amerikában mindkét nem kiegyensúlyozottnak mutatkozott.