hirdetés

Tömegesen mondják le a középiskolások és a felsősök a reformmenzát, a kisiskolások és az ovisok pedig csupán a KLIK-es kötelezettség miatt esznek bent, miszerint ha nem igénylik a gyerek ebédeltetését, a napközis ellátástól is elesnek.

iskolai menza

 

Hiába az 50 százalékos kedvezmény, sokan gondolják úgy, hogy a megreformált menzakaják ehetetlenek, ezért több gyermek inkább nem is kér belőle, így éhesen mennek haza.

Szeptember óta 8 százalékkal csökkent a menzán étkező gyermekek száma, az NGSZ adatai szerint főleg a felsősök és középiskolások hagyták el a közétkeztetést.

Az óvodások és alsó tagozatosok rá vannak kényszerítve az iskolai ebédeltetésre, különben sok intézményből délben haza kellene vinni a gyereket, és nem is maradhatna napköziben. Persze iskolánként eltérő, hogy az igazgató mennyire tartja szigorúan követendőnek ezt a KLIK-es kötelezettséget.

A válogatós gyerekeknél gondot okoz a menzaújítás, az otthon főzött étel tárolását és az étkezés előtti felmelegítését pedig egyik intézmény sem tudja megoldani. A speciális egészségügyi diétán lévő diákok esetébena tanáriban lévő hűtőben tudják tárolják az otthonról hozott ebédet, amit az ottani mikróban melegítenek meg a tanulónak. De arra nincsenek felkészülve, hogy nem egészségügyi indok miatt nagy számban megtegyék ezt a többi diáknak. Egy-két iskolába beengedik a házi kosztot, ha a szülő melegen az étkeztetés idejében viszi be azt a gyermeknek. Azonban ezt csak a nem dolgozó szülők, vagy csak azon kevesek tehetik meg, akik az iskolához közel dolgoznak és lojális a munkaadójuk. Vannak gyerekek, akik sótartóval járnak az étkezőbe, amiért elviekben büntetést is kaphatnak.

A szülő pedig jelenleg csak egyet tehet, ha szüksége van a napköziztetésre, de gyermeke nem hajlandó enni a reformmenükből: ebédre is szendvicseket csomagol neki. Ebben az esetben a nagyjából havi 10 ezer forintos közétkeztetési költséget a szülő a délutáni gyermekfelügyeletért fizeti ki.