hirdetés

Állítólag hónapokig nem fizették a járulékokat a dolgozók után a mezőcsáti iskolákban, amelyeket a Magyar Református Egyház működtet. Az egyik pedagógus szerint teljes a létbizonytalanság, ebben a hónapban már fizetést sem kaptak.

mezőcsáti refromátus iskola

A mezőcsáti helyi gimnáziumban és az általános iskolában sem kaptak fizetést a tanárok. Egy név nélkül nyilatkozó pedagógus az RTL Híradónak azt mondta, hogy tudomásuk szerint a fenntartó hónapok óta nem fizette az alkalmazottak után a járulékokat, és emiatt a NAV állítólag már inkasszózta az intézmények számláját. Mindezt adótitokra hivatkozva nem erősítette meg az adóhatóság.

A név és arc nélkül nyilatkozó tanár azt is mondta, hogy az adóbevalláshoz szükséges papírokat sem kapták meg január 30-ig, akkor derült kik, hogy nem fizetik a járulékokat – van, aki után már szeptember óta.

Az e havi bért sem fizették ki, és ezzel kapcsolatban tájékoztatást sem kaptak. Teljes a létbizonytalanság – tette hozzá.

A református egyház 2011-ben vette át az iskolák működtetését az önkormányzattól a településen. Tavaly nyáron is baj volt már, akkor hónapokig nem kaptak fizetést a dolgozók, végül az Emmi egyszeri, hatmillió forintos gyorssegélye oldotta meg a problémát.

A Magyar Református Egyház írásban úgy reagált: ahogy egyetlen fenntartó, a református egyház sem független a külső gazdasági és oktatáspolitikai folyamatoktól. Tisztában vannak azzal, hogy a működtetésben lehetnek hibák, azért hozták létre a nevelési előfinanszírozási alapot – azt viszont nem tudni, mit jelent ez pontosan. A mezőcsáti helyzet szerintük egyebek mellett azért alakulhatott ki, mert csökkent a gyermeklétszám, a tankötelezettséget 18 éves korról 16-ra vitték le, és nőttek a kiadások.