hirdetés

Merkely Béla arra kéri az embereket, hogy akinek nem muszáj, ne utazzon külföldre. A koronavírus újra terjed rohamtempóban.

 

A nyitás óta folyamatosan emelkedik a napi új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban, lassan már naponta 100 új esetet regisztrálnak. Európa-szerte drasztikus emelkedés figyelhető meg a fertőzötteket tekintve, egy nap alatt 16 ezren kapták el a kórt, ebből minden ötödik a szomszédos országunkban található.

Merkely Béla aggasztónak találja a helyzetet, mivel egymillió lakosra vetítve Szerbiában 44, Ukrajnában 40, és Horvátországban 24 új esetet rögzítenek naponta, ezzel szemben a hazai legmagasabb napi új esetszám 17 volt.
A Semmelweis Egyetem rektora úgy véli, ha nagyszámban utazunk külföldre, azzal megugorhat hazánkban is a fertőzöttek száma, ami gócpontokat alakíthat ki.

„Ha ezen nem változtatunk, akkor természetesen behurcolt esetekkel elő lehet idézni magasabb számú esetszámot, bízom benne, hogy ez nem fog megtörténni” – nyilatkozta a szakember.

Merkely azt ajánlja, akinek nem muszáj, az ne utazzon külföldre, vagy ha mégis, akkor végeztessen el koronavírus-tesztet magát, miután hazatért.