hirdetés

A szerb állam a csökkenő születésszám miatt családalapítást serkentő intézkedéseket hoz, emellett azonban csak négy gyermek vállalását támogatja.

Nagycsaladosok

A statisztikák szerint Szerbia lakossága évente 30 ezer fővel, azaz egy kisebb város teljes lakosságával csökken. A mérleg másik oldalán pedig van 5 264 család, amely öt vagy több gyermeket vállalt, a népességgyarapítás irányába tett lépéseiket azonban az állami szervek nem támogatják. Ennek oka az, hogy a hatályos törvények szerint csupán négy gyermeket támogat az állam, a többi utód a szociális rendszerben “láthatatlan” marad.

A gyermekekért járó támogatásokat azonban további feltételekhez kötik: az a négygyermekes család például, amelynek havi bevétele meghaladja a 48 300 dinárt (129 ezer forint), már nem jogosult semmilyen szociális juttatásra.

Az illetékes minisztérium tájékoztatása szerint a támogatások meghatározásakor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait vették figyelembe. A WHO álláspontja az, hogy négy szülés lehet biztonságos az anya és a születendő gyermek számára, minden további várandósság kockázatot hordoz mindkét félre nézve.

Más európai országokban eddig nem született ilyen korlátozás, Németországban például minden gyereket nagykorúságáig támogat az állam havi 154-179 euróval. Ha nem is ilyen magas összeggel, de Svédország, Ausztria, Írország, Franciaország, Belgium és Finnország is támogatja a nagycsaládosokat.

A 7,2 milliós Szerbiában a statisztikák szerint egy családra átlagosan 1,6 gyerek jut. Ez százalékosan azt jelenti, hogy a házaspárok 30 százalékának nincs gyereke, 51,8 százalékának csak egy utódja van, míg az összlakosság 40 százalékát teszik ki a kétgyermekes családok. Nagyon kevés a három (6,7 százalék), négy (1,1 százalék) vagy több (0,4 százalék) gyermekkel rendelkező házaspár. Nyolc vagy több gyereke körülbelül 321 családnak van.