hirdetés

Állítólag nem tudott az EMMI  arról, hogy évekkel korábban eljárás indult a bicskei gyerekotthon volt vezetője ellen. A férfit akkor is pont azzal gyanúsították, amivel most, vagyis hogy több, az általa vezetett intézményben lakó fiatal fiút zaklatott szexuálisan. Az államtitkár szerint így fordulhatott elő, hogy a férfi később magas állami kitüntetést kapott.

bicskei-igazgato-gyermekotthon– Szeretnénk létrehozni egy nyilvántartást, ahol azok az emberek szerepelnek, akik valaha szexuális erőszakot követtek el – többek között ezt mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azon a háttérbeszélgetésen, amelyre csak néhány újságírót hívtak meg.

Azt is mondta az államtitkár, hogy most úgy tűnik, hogy ahhoz, hogy ezeket az embereket kiszűrjék, és ők ne dolgozhassanak gyerekek közelében, az erkölcsi bizonyítvány kevés, az ugyanis nem tartalmaz annyi információt, amennyire szükség lenne.
Mindezt elsősorban a bicskei eset kapcsán mondta. Mint közismert, a gyermekotthonban lakó két fiatal feljelentése után vizsgálatot indítottak az otthonban történt szexuális zaklatás gyanújával. A két fiatal egészen pontosan azt állítja, hogy az intézmény igazgatója őket és több társukat éveken keresztül zaklatta.

Pszichológiai szűrések – amelyekkel például a pedofíliára való hajlamot szűrik – most is léteznek. A nevelőszülői programban például azoknak, akik gyerekeket szeretnének magukhoz venni, egy komoly alkalmassági teszten kell átmenniük. Sok embert már itt kizárnak.

A bicskei otthon volt igazgatóját azóta már felfüggesztették, majd le is tartóztatták.
Az egyik volt lakó szerint neki 4 éven át volt intim viszonya az igazgatóval, ami 13 éves korában kezdődött.

Az igazgató többször is a lakásába hívta. Ami – némileg rendhagyó módon – az intézményen belül volt. Ott – vagyis az intézményben – lakott akkor is, amikor négy éve eljárás indult ellene. És ott is maradt a vizsgálat végéig, így lehetősége volt arra is, hogy befolyásolja mindazokat a gyerekeket, akiket zaklathatott, ahogy a kollégáit is.

Az eljárást végül meg is szüntették ellene, noha azok a szakemberek, akik látták a vallomásokat, illetve az ügy iratait, teljesen egyértelműnek látták, hogy a férfi elkövethette azokat, amivel gyanúsítják.

Az egészről viszont a minisztérium nem tudott semmit – ezt mondta az államtitkár. Ahogy fogalmazott, így fordulhatott elő az is, hogy a volt igazgató magas állami kitüntetést kapott.