hirdetés

Meredeken emelkedik a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények száma Nagy-Britanniában – közölte éves jelentésében a gyermekekkel szembeni kegyetlen bánásmód megelőzésére hivatott országos szervezet (NSPCC). Sok bántalmazott gyerek csak évekkel később tárja fel a történteket, vagy örökre magukba zárják, ezért a valóságban még megdöbbentőbb számokban fordulhatnak elő pedofil bűncselekmények.

 

gyermekmolesztálás

 

A 88 oldalas jelentés szerint a vizsgálat alá vett, 2013 áprilisától 2014 áprilisáig terjedő tizenkét hónapban 31 ezer ilyen jellegű bűncselekmény jutott a hatóságok tudomására, 8500-zal több, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. Az NSPCC adatai szerint a vizsgált egy évben napi 85 ilyen esetről érkezett rendőrségi bejelentés, az azt megelőző évben napi 63 hasonló bűncselekményről értesültek a hatóságok.

Az országos átlagon belül Angliában nőtt a legnagyobb mértékben, 39 százalékkal a fiatalkorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények száma. Észak-Írországban 26 százalékkal, Walesben 13 százalékkal, Skóciában 12 százalékkal több ilyen bűncselekményt jegyeztek fel a vizsgált időszakban, mint egy évvel korábban.

Az NSPCC által összegyűjtött adatok szerint a 18 év alattiak ellen elkövetett ilyen bűncselekmények áldozatainak zöme a 12-16 éves korosztályba tartozott, de több mint 8 ezer szexuális bűncselekményt 11 év alattiak ellen követtek el. Közülük csaknem háromezer az ötödik életévét sem töltötte be, 94 esetben pedig csecsemők váltak szexuális támadás áldozataivá.

Peter Wanless, az NSPCC vezérigazgatója szerdán, a jelentés ismertetése után a BBC-nek elmondta: mindez valószínűleg csak a töredéke az ilyen bűncselekmények tényleges számának, mivel sokan csak hosszú évek múltán merik feltárni, hogy mi történt velük, mások pedig örökre magukba zárják a traumát.