hirdetés

Nagyon édes a gibbonbébi
2016-02-19 21:36

Újabb ritka jövevény látható a Nyíregyházi Állatkertben. Fehérkezű gibbonkölyökkel gyarapodott az állatpark majomcsapata. A látogatók szerdától láthatják a két hónapos kölyköt a park majomszigetén. Mivel a kicsi állandóan az anyja hasán lóg és nem hagyja el őt, még nem tudják megállapítani, hogy fiú-e vagy lány.

 gibbon-nyíregyházi zoo

Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője elmondta, hogy az utód születésével öttagúvá vált a gibboncsalád. A a svéd állatkertből érkezett nőstény és a magyar származású hím 2007 óta él együtt egy tenyészprogram keretében. A majompárnak ez a harmadik kicsinye, ami Nyíregyházán született.

A fehérkezű gibbonok monogám párkapcsolatban élnek, a nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, akit négy-hét hónapos korig szoptatnak. A kicsi élete első négy hónapját anyjába csimpaszkodva tölti, majd a későbbiekben fokozatosan egyre több időt fog tölteni egyedül is a fák ágai között.

Érdekességük, hogy a szülőpár napfelkeltekor „duettet énekel”, jelezve lakó- és táplálkozási területük határait. A különleges ének a szárazföldi emlősök talán legfelejthetetlenebb hangjai közé tartozik, amelyet a kora reggeli és a déli órákban hallhatnak a látogatók és a park hotelében megszálló vendégek.

A gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való életmódhoz alkalmazkodtak. Karjuk hossza kétszerese testhosszuknak, jellegzetes mozgással, egyik kezükről a másikra lendülve közlekednek a fákon.

Főként élőhelyük megfogyatkozása miatt veszélyeztetettek, de a vadászat és állatkereskedelem miatt is csökken állományuk a természetben.

Az európai állatkertek a nemzetközi fajmegmentési program keretében tartják őket. Ehhez a kezdeményezéshez a Nyíregyházi Állatpark is csatlakozott, így a kölykök – amint ivarérettek lesznek – más európai állatkertbe kerülnek át.

(Fotó: Nyíregyházi Állatpark)