hirdetés

Már biztos, hogy Magyarországot is elérte a fiatalokat öngyilkosságra buzdító hálózat a Kék Bálna. Bár a rendőrség azt állította, nem kaptak erről lakossági bejelentést eddig, ez mára megváltozott. Az is elképesztő, hogy a magyar rendőrség informatikai és kyber osztálya nem nyomoz magától a fiatalokat öngyilkosságba kergető játék miatt.

renddor-verekedesAz Oroszországból indult, szuicid hajlamú fiatalokat megszólító, és őket sok esetben öngyilkosságba kergető K ék Bálna nevű csoporthoz bizonyíthatóan ötvennél is több magyar fiatal csatlakozott – tudtuk meg egy neve elhallgatását kérő forrásunktól, aki a mai napon bejelentést tett a rendőrségen.

Az ügyben a feljelentést a 7. kerületi rendőrkapitányságon tették meg, ahol képernyőfotókat adott át bizonyítékként magyar fiatalok csatlakozásáról a bejelentő.

A „játszma” ötven napig tart, és minden kihívás teljesítését – például hogy kék bálnát rajzolnak a testükre, megnéznek valamilyen speciális tartalmat, vagy megvágják magukat – videofelvétellel kell bizonyítaniuk. Ezért a megfigyelőként való beépülés nagyon nehéz. Az utolsó kihívás maga az öngyilkosság. Eddig a becslések szerint 130 halálos áldozata van a „mozgalomnak”.

Ellentétben azokkal a rendőrségi közlésekkel, amelyek szerint nem történt lakossági bejelentés, nem igaz, mert már egy hete megpróbált a mostani bejelentő telefonon feljelentést tenni, de a rendőrségen nem foglalkoztak az üggyel, és arról sem tudtak felvilágosítást adni, létezik-e speciális csoport a hatóságon belül, ahol az ilyen bejelentéseket érdemben kivizsgálják, illetve eljárást indítanak.

Régen jó egy évtizede a rendőrség és az ügyészség akkor is folytatott nyomozást, ha a médiában megjelent valami és az bűncselekmény gyanúsra utalt. Úgy tűnik ez a jogszabály megszűnt, vagy csak nem alkalmazzák.