hirdetés

Ez kellene nekünk is Budapestre. Környezetbarát, olcsó, sofőr nélküli. Önvezető buszok szállítják az utasokat Szingapúrban. Az év végéig 24 ilyen jármű áll majd szolgálatba. A minibuszflotta teljesen jól mutatna a budai Várban is.

minibusz szingapúr

A Mashable beszámolója szerint ugyanis az év végéig útnak indítják azt az önvezető minibuszflottát, ami lakóövezetekben és a kampuszokon közlekedik majd. A holland 2getthere cég teljes mértékben elektromos meghajtású gépeket tervezett, amiből 24 darab fut majd az utakon 2016 végére. A fejlesztők szerint a minibuszok óránként akár 8000 ezer személyt is képesek eljuttatni úti céljukig.

A cég nem először került kapcsolatba az országgal, 2010-ben ugyanis 10, teljesen elektromos kisbuszt helyeztek üzembe, amelyek 4-6 utast tudtak egyszerre magukkal vinni. A rendszer rendkívül sikeres lett, 2014-ig összesen egymillió utas közlekedett velük.

Hasonló rendszert működtetnek a hollandok Rotterdamban, a Rivium Business Parkban is, ahol hat járművel összesen 20 utast tudnak egyszerre szállítani. A 2getthere szerint naponta 2500-an használják a szolgáltatást.