hirdetés

Spanyolországban a szülőknek elegük lett abból, hogy gyerekeik szabadidejének nagy része házifeladat-írással és magolással telik, ezért a novemberi hétvégékre leckesztrájkot hirdettek.

tanulás„Vissza akarjuk szerezni a hétvégi családi időt, hogy a gyerekeinkkel lehessünk” – nyilatkozta José Luis Pazos, a CEAPA elnöke több spanyol napilapnak is indokolva a kezdeményezést, amelynek jelmondata: „Az iskolában egy tantárgy hiányzik: az én szabadidőm”.

A szervezet vezetője szerint az iskolai házi feladatok túl sok időt vesznek el a családoktól, ahelyett, hogy a gyerekek minőségi időt tölthetnének együtt szüleikkel.

Az elnök hivatkozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi – 2012-es –felmérésére, amely szerint Spanyolországban az OECD más tagállamaihoz képest jóval magasabb a leckeírással töltött idő. 6,5 óra hetente, szemben az átlagos 4,9 százalékkal.

A spanyol szülői szervezet saját felmérést is készített, ebben napi 2,5 óra otthoni tanulással töltött időt állapított meg.

A leckebojkott első lépéseként a CEAPA az iskolaigazgatóknak és a tanároknak címzett levélben kéri, hogy novemberben ne adjanak hétvégi házi feladatot a diákoknak.

Ahol mégis lesz lecke, ott a sztrájkoz csatlakozni kívánó szülők újabb levelet adnak át az osztályfőnöknek, jelezve, hogy a gyerek nem készíti el a feladatokat, és hogy a családok alkotmányos joga rendelkezni a szabadidőről, amelyet az iskola nem sajátíthat ki.

A CEAPA hosszú távon oktatási modellváltást szeretne elérni, példaként említve Finnországot, ahol a gyerekeket nem árasztják el házi feladatokkal, mégis kiváló eredményeket tudnak felmutatni.

José Luis Pazos arról nem nyilatkozott, hogy előreláthatóan hányan csatlakoznak majd az akcióhoz.

A bojkottot nem támogatja a legnagyobb spanyol szülői szervezet, a katolikus magániskolákban tanulók szüleit képviselő CONCAPA.

Az ANPE elnevezésű, független pedagógus-szakszervezet pedig úgy véli: a sztrájk megkérdőjelezi a tanárok oktatási szabadságát.