hirdetés

Kisbabák veszélyben. A közlekedés okozta légszennyezettség ugyanis kockázati tényező a születési testsúlynál. Azok a terhes nők, akik erősen szennyezett levegőjű körzetben élnek, nagyobb valószínűséggel hoznak világra a normálisnál kisebb testsúlyú gyermeket – állapították meg amerikai kutatók.

alvo-baba

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársai kilenc ország összesen hárommillió szülési adatait tekintették át. A légszennyezettség vizsgálatánál elsősorban azokra a parányi anyagokra összpontosítottak, amelyek a levegőből könnyen bekerülhetnek az emberi légzőszervekbe. Megállapításuk szerint a légszennyezettség és a születési testsúly közötti kapcsolat mennyiségfüggő: minél magasabb a levegő szennyezettsége, annál kisebb testsúllyal hozhatják világra gyermeküket az adott helyen élő nők. A hatás nem jelentős, és csupán általánosságban értendő, ennek ellenére a társadalom egészét tekintve kimutatható.

Ami különösen figyelmet érdemel, az az, hogy olyan szennyezettségi szinteket vizsgáltunk, amelyeknek gyakorlatilag mindenki ki van téve szerte a világon – idézte a BBC News egészségügyi rovata Tracey Woodruff professzort, a tanulmány vezetőjét.

A kisebb testsúllyal világra jött csecsemőknél magasabb a kockázata az esetleges egészségi problémáknak.

(Fotó: illusztráció)