hirdetés

Szinte mindenhol gond a gyermekek étkeztetése. Így csaknem minden második önkormányzat, pontosan 1491 település indult az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ingyenes nyári gyermekétkeztetésre kiírt, 3 milliárd forint keretösszegű pályázatán – közölte a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

gyerek menza

Czibere Károly a Kőbányai Janikovszky Éva Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában azt hangsúlyozta: a kormány a nyári étkeztetésre szánt forrásokat fokozatosan emelte az elmúlt években. 2013-ban az állam 2,4 milliárd forintot fordított erre, tavaly ez az összeg 2,64 milliárd forint volt. Az államtitkár közölte, idén a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő fiatalok ingyenes nyári étkeztetésének támogatására 3 milliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre. Az újabb emelésnek köszönhetően idén a szünidőben is ingyenesen étkező gyermekek száma legalább 130 ezerre nőhet – mondta Czibere Károly.

keves gyerek suli

A pályázati kiírás szerint Balog Zoltán miniszter június 3-áig dönt a pályázatok elbírálásáról, a támogatások odaítéléséről.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy a szeptemberi kötelező óvodáztatás bevezetése miatt jelentősen kiterjesztik az évközi ingyenes étkezést. Eddig 92 ezer óvodás és bölcsődés vett részt az ingyenes közétkeztetésben, ez a szám ősztől 320 ezerre nőhet. Az a cél, hogy a későbbiekben az alsó és felső tagozatos általános iskolásokra is kiterjesszék az ingyenes étkezést.