hirdetés

Ebben a cikkben megnézzük a mai stratégiai társasok néhány darabját.

 

A Gigamic egy francia játékgyártó és -terjesztő cég, amelyet három testvér – Stéphane, Ludovic és Jean-Christophe Gires – indított el még 1991-ben. Több mint 30 éve gyártanak kiváló stratégiai tábla- és asztali játékokat, a kínálatuk az évek során pedig csak tovább bővült.

A modern klasszikusok, mint például a Quoridor és a Pylos, számos díjat nyertek az évek során, ezzel ünnepelve a Gigamic elkötelezettségét az innovatív játékmenet és az esztétikus dizájn iránt.

Squadro társasjáték

A Squadróban két játékos versenyez, hogy átkeljenek a táblán, majd ismét “hazaérjenek”. Az egyik játékos egyenes vonalban vízszintesen, míg a másik játékos csak merőlegesen mozgathatja a bábuit.

Minden bábuval annyi léphető, ahány pont van jelölve a kezdő pozíciójánál. A játékosok pedig minden körben kiválasztanak egyet, és ennek megfelelően a meghatározott irányba mozgatják. De okosan kell dönteni, melyikkel mikor indulnak, mivel ha az ellenfél közben átugorja az egyiket a saját bábujával, akkor az újra visszakerül a startvonal mögé.

Ha viszont a bábu eléri a tábla szélét, akkor megfordulhatnak vele, és a következő körökben az ellenkező irányba mozgathatják – abban a reményben, hogy visszakerül az eredeti helyére. Ha egy játékos az öt bábujából négyet “hazavisz”, akkor nyert.

Quantik társasjáték

Minden játékos kap az elején egy 8 darabos készletet: 2 gömböt, 2 hengert, 2 kockát és 2 kúpot. A tábla pedig 4 sorból, 4 oszlopból és 4 különálló négyzetes zónából áll.

A lényeg, hogy amint ránk került a sor, ezekből a bábukból helyezzünk el egyet a tábla egyik üresen álló helyére. Egyetlen szabályt kell egyedül betartani: nem rakhatunk olyan alakzatot az adott sorba, oszlopba vagy négyzetes zónába, amelyben az ellenfelünknek már van egy ugyanolyan alakú bábuja. Az nyeri meg a játékot, aki először helyezi el a 4 különböző alakzatot.

Ez viszonylag egyszerűnek tűnik, csakhogy nem árt dörzsöltnek lenni, mert egymás akadályozására több lehetőség is adódhat, mint gondolnánk.

Katamino társasjáték

A Katamino egy haladó nehézségű kirakós játék, amelyben a játékosoknak teljesen le kell fedniük a játéktáblát különböző formájú és méretű fadarabokkal. Lehet, hogy egyszerűnek hangzik, de a több mint 500 feladványnak köszönhetően és a számtalan kombinációs lehetőségek miatt nehezebb, mint gondolnánk.

Quixo társasjáték

A Quixo egy aránylag egyszerű, mégis annál lenyűgözőbb játék. Lehet, hogy a szabályait gyorsan megtanuljuk, de magát a menetét viszonylag nehéz elsajátítani.

A cél az, hogy 5 kockát állítsunk sorba, amelyek a kiválasztott szimbólumot (kereszt vagy kör) jelenítik meg egymás után. A kockát viszont csak úgy tudjuk mozgatni, ha kívülről vízszintesen vagy függőlegesen megnyomjuk a kockasort.

A győztes az a játékos, aki először hoz létre egy 5 azonos kockából álló sort. Lényegében mondhatjuk azt is, hogy ez a játék az amőba egy nehezített változata.

Érdemes körülnézni a Társasjátékrendelés.hu kínálatában, számos kiváló játék kapható!