hirdetés

Milyen a jó web-kontroll?
2020-01-20 00:48

Köztudott, hogy a különféle eszközök (okostelefon, tablet) használatának teljes tiltása nem a legjobb megoldás. El kell fogadni, hogy a mai gyermekek életének szerves része az internetezés és az okostelefon használata. Sok gyermek már jobban is kezeli ezeket az eszközöket, mint némelyik felnőtt. Annak viszont, hogy miként és mennyi időt tölthetnek az okoseszközök nyomkodásával, óriási jelentősége van.

 

A Famiily.hu alábbi összeállítása segít eligazodni a tanácstalan szülőknek, akik a családi élettel kapcsolatos, további témákat is olvashatnak az oldalon.

Félmegoldások

Az, hogy megengedjük a gyermeknek, hogy használhasson különféle okoseszközöket, még nem jelenti azt, hogy ezt mindenféle kontroll nélkül teheti meg.

Vannak családok, ahol a gyermek csupán egy bizonyos ideig használhatja a tabletet. Néhány szülő azt a megoldást választja, hogy éjszakára kikapcsolja a routert, ezáltal nincs wifi a házban. Vannak, akik szimplán csak elveszik és elzárják a gyermek elől a telefont. A fenti módszerek azonban sajnos nem nyújtanak teljes védelmet. Attól megvédik ugyan a gyereket, hogy hosszú időre beszippantsa őt a kütyük világa, attól azonban sajnos már nem, hogy a megengedett idő alatt milyen tartalmakhoz fér hozzá.

Milyen lehetőségek vannak?

Jó megoldás lehet, ha a gyermek csak szülői felügyelet mellett használhatja az okoseszközt. Egy bizonyos életkor után a közös használat már azonban sajnos kevésbé járható út. Szerencsére az okoseszközök többsége remek védelmi funkciókkal rendelkezik. A szülőnek tehát nincs más feladata, mint beállítani és aktiválni ezeket, ezáltal képesek megfelelő védelmet biztosítani.

• Tippek életkor szerint

5 éves kor alatt az okoseszköz használat még csak szülői felügyelet mellett valósuljon meg, egészen rövid időkorláttal. Emellett is fontos, hogy a böngésző csupán néhány biztonságos weboldalra legyen korlátozva. 5 és 8 éves kor között érdemes a szokásos böngészőket letiltani, helyettük inkább gyerekbarát böngészőt beállítani. A Mobicip például képes arra, hogy letiltson konkrét oldalakat, tartalmakat és keresőszavakat. 9 év feletti gyermekek esetén nagy segítség lehet a szülők számára a Google SafeSearch, ami képes kiszűrni bizonyos tiltott tartalmakat. Fontos, hogy az eszközre telepített összes böngészőre vonatkozóan el kell végezni ezt a beállítást.

• Tippek operációs rendszerek szerint

Android céleszköz esetében hasznos segítség a web-kontrollban a Family Link nevű alkalmazás, ahol a szűrők révén korlátozható a képernyő előtt töltött idő, valamint akár nyomon is követhető a gyermek. A ShieldMyTeen alkalmazás pedig hatékonyan szűri ki a felnőtt tartalmakat.

Az iOS rendszert futtató eszközökön több a lehetőség a szülők kezében, hiszen nem csak az alkalmazások használati ideje korlátozható, hanem az iTunes és az App Store-vásárlás is.

Windows 10 esetében is szűrhető a tartalom, tilthatóak az alkalmazások és korlátozható a vásárlás.