hirdetés

Tarka babaruhák, színes cukorkák és üdítők, amelyek mesterséges anyagok hozzáadásával nyerték el tetszetős külsejüket nagyrészt azoszínezékek használatával, amiről már 1930-ban bebizonyították, hogy rákkeltő hatásúak. Az azoszínezékek egy kutatás szerint hiperaktivitást, és figyelemzavart okoznak a gyerekeknél, ennek ellenére az Európai Unió nem tiltotta be őket, mondván: kis mennyiségben fogyasztjuk, így nem jelentenek veszélyt. 

cukorka

 

A 19.század végén kezdték alkalmazni a német gyárak, nemcsak a szövetek, és egyéb tárgyak készítésénél, még az élelmiszeripar is ezzel tette vonzóbbá egyes termékeiket.  Magyarországon nem lehetett olyan fogyasztásra szánt árucikket forgalomba hozni, ami azoszínezéket tartalmaz, de mióta beléptünk az Unióba már felkerülhetnek a boltok polcaira ilyen adalékot – kis mennyiségben- tartalmazó készítmények.

A civil szervezetek azért tovább harcolnak a vegyianyag ellen, az ökobarát EU a tények ellenére mindössze annyit tesz, hogy a gyártókat kötelezi az azoszínezék tartamára vonatkozó jelzés feltüntetésére a termékeken, illetve azok lehetséges mellékhatásaira.

Mára a legtöbb egykori azoszínezék használatát megtiltották az élelmiszeriparban. Azok, amelyek manapság – főleg édességek színezésére – engedélyezettek, a veszélytelenek közé soroltak, azzal az  indokkal, hogy ebből egyszerre úgyis kis mennyiséget viszünk be szervezetünkbe és vízfogyasztással ki is ürítjük azt.

Mivel a vásárlók már hozzászoktak az élénk színű desszertekhez, cukorkákhoz, ezért a cukrászok ragaszkodnak az adalékanyag használatához, ami a természetes színezékekkel ellentétben jobban ellenáll a hőhatásoknak és feltűnőbb is, az uniós engedmény elsősorban ezeket a termékeket érinti.

A gyerekruhákban jelen van, egy megoldás: Csak a fehér!

mergező gyerekruhák

Az EU vegyianyag rendelete, a REACH lényegében tiltja az azoszínezékek és az azofestékek használatát textil és bőráruk színezéséhez. A rendelet kimondja, hogy ezek az színezékek nem használhatók olyan textil- vagy bőripari árucikkekben, amelyek közvetlenül és tartósan érintkeznek az emberi bőrrel vagy szájüreggel. Így például nem lehet színezni ilyenekkel ruhákat, ágyneműt, törülközőt, pelenkát, cipőt, kesztyűt, óraszíjat, székhuzatot, textil- vagy bőrjátékokat, fonalat, szövetet stb. Ezek a veszélyes és káros színezékek nem távolíthatóak el egyszerű mosással a ruhákból.

Az NFH már  korábban is vizsgálta ruhaneműk azoszínezék-tartalmát és volt olyan teszt is, amelyen elbuktak bizonyos termékek.

Addig is, amíg közzéteszik a vizsgálat eredményeit, az NFH szakértői elővigyázatosságól a következőket javasolták:

Az azofestékeket/színezékeket elsősorban erős sötétszínű ruhákhoz használják, ezért jobb világosabb színű ruhákba öltöztetni a gyereket és magunkat, főleg a bőrrel közvetlenül érintkező rétegeknél.

A fehérnemű valóban legyen fehér, színezékmentes.

Ha nem tudunk tiszta fehér darabokból álló fehérnemű szettet vásárolni, akkor legalább naponta váltogassuk a fehér és színes darabokat.

Érdemes a gyerekruha vásárlásnál figyelni, hisz egy nemrég nyilvánosságra hozott Greenpace felmérés szerint az ismert márkák is előszeretettel használják a káros anyagot a figyelemfelkeltő, élénk színek előállítására: a H&M-nél például 7-ből 6 gyerekruha tartalmazott azoszínezéket, de az Adidas,Nike C&A és a Disney is ugyanígy fennakadt a rostán.