hirdetés

Közel három éves huzavona után megszüntette az emberi test tiltott felhasználása miatti nyomozást a Fővárosi Főügyészség Czeizel Endre legkisebb két gyermekének édesanyja ellen.

 

1019605_czeizel-endre-szuletesnap-vi-2972A kétgyermekes asszonyt csak megrovásban részesítették.

A botrány a világhírű genetikus halála után robbant ki, amikor Czeizel-szeretője a hagyatéki tárgyaláson bejelentkezett az örökségért, mert két gyereket szült a házas Czeizel Endrének. A tudós életrajzi könyvében maga ismerte be és mesélte el a gyermek fogantatását.

A 80 évesen elhunyt genetikus 43 évvel fiatalabb szerelmétől, két gyermeke is született élete alkonyán Czeizel Endrének, és mindkét gyermek mesterséges úton fogant. Ám a hazai törvények szerint, mivel Czeizel házasságban élt ezidőben, nem adhatott volna spermát ilyen célra: közvetlen donáció ugyanis csak házas- vagy élettársak között lehetséges, ám a nővel nem volt törvényesített kapcsolata. Az ügyben további csavar volt hogy a spermadonor beleegyezői nyilatkozatra nem a professzor, hanem egy másik férfi adatai és neve került. Emiatt jelentették fel a nőt, emberi testrész tiltott felhasználása miatt.

A hatóságok ugyan egyszer már lezárták a nyomozást, a Fővárosi Főügyészség tavaly év elején felülvizsgálta a határozatot, és újabb nyomozást rendelt el az ügyben.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda pedig júniusban már gyanúsítottként hallgatta ki Czeizel Endre két legkisebb gyermekének édesanyját. Áttanulmányozták az ügy iratait és végül úgy döntöttek, hogy nem emelnek vádat az azóta már új életet kezdő asszonnyal szemben .

A Fővárosi Főügyészség 2018 novemberében megszüntette a nyomozást, egyúttal azonban a gyanúsítottat megrovásban részesítette. A megrovással az ügyészség helytelenítését fejezte ki a jogellenes cselekmény miatt, és felszólította a gyanúsítottat, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől. A gyanúsítottal szemben az eljárás során nem alkalmaztak kényszerintézkedést – írta a Fővárosi Főügyészség.