hirdetés

Kissé megkésve, de reagált a kormány. Gyermekbiztonsági ügyekért felelős munkacsoportot hoz létre a kormány, derült ki a Hivatalos Értesítőből. Az utóbbi időkben sajnos Magyarországon megszaporodtak az olyan esetek, amelyeknek az áldozatai a gyerekek. Ráadásul ezeket tragédiákat sokkal könnyebb lenne megelőzni.

Budapest, 2015. február 24. A vádlottak, K. Rudolf (elöl, b) és felesége (j) büntetőperükön, amelyet nevelésük alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt tárgyalnak a Budapest Környéki Törvényszéken 2015. február 24-én. A bíróság háromrendbeli, kiskorú veszélyeztetése bűntettében bűnösnek kimondva egyenként két-két év börtönbüntetésre ítélte a szigetszentmiklósi házaspárt. A szemérem elleni erőszak és erőszakos közösülés bűntette alól viszont felmentették őket. Mivel a bíróság az előzetes letartóztatásban töltött időt beszámította, a büntetést letöltöttnek tekinti. MTI Fotó: Marjai János

Az elmúlt hetekben-hónapokban egyre több olyan hír jelent meg, amelyben az áldozatok, a sértettek gyerekek voltak. Volt itt halálra éheztetés, volt halálos csecsemőverés, vagy épp legutóbb egy kétéves kislányt erőszakoltak meg. A baj nagy, úgy tűnik. Főként azért, mert ezeket az eseteket, azaz a gyerekek sérelmére elkövetett bűnügyeket azért odafigyeléssel lehet látni, észlelni előre.

A Gyermekeink Biztonságáért Kiemelt Ügyek Munkacsoport feladata az lesz, hogy a gyermekek elhanyagolása, bántalmazása, az ezzel összefüggő haláleset ügyében folytatott gyámhatósági, gyermekvédelmi eljárások lezárulását követően tapasztalatokat fogalmazzon meg az eljárásban részt vevő gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok, a gyermek ellátásában és a vele kapcsolatos ügyek intézésében érintett szervek, szervezetek és személyek tevékenységének áttekintése alapján.

Mindezen tapasztalatokat a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek számára is megismerhetővé kell tennie a munkacsoportnak, amely szükség esetén javaslatot tehet a jogszabályok és szakmai szabályok módosítására és a gyermekvédelmi rendszer szereplői közötti, illetve más ágazatokkal történő együttműködés javítására.

A munkacsoportot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára vezeti, a testületbe tagot delegál a Miniszterelnökség, az Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, és az Emmi is. Emellett felkérik az Országos Bírósági Hivatal elnökét, a legfőbb ügyészt, az alapvető jogok biztosát, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatóját, az országos rendőrfőkapitányt, valamint a gyermekjogi képviselőt foglalkoztató szervezet vezetőjét, hogy állandó meghívottként vegyen részt a csoport munkájában – olvasható az értesítőben.