hirdetés

Kedves Ferenc pápa! címmel 11 országban, köztük Magyarországon is megjelent az egyházfő kisgyerekek kemény kérdéseire válaszoló könyve. 

Ferenc Pápa

 

Az interjúkötet ötlete az amerikai Loyola Press Kiadó munkatársaitól származik, akik összegyűjtötték és továbbították a pápának a világ legkülönbözőbb részein jezsuita intézményekben élő vagy tanuló gyerekek leveleit.

Bartók Tibor, a könyvet magyarul megjelentető Jezsuita Kiadó főszerkesztője elárulta, a 259 levél a világ 26 országból 14 nyelven érkezett a legkülönbözőbb életkörülmények, jezsuita iskolák, kollégiumok falai vagy éppen menekülttáborok kerítései között élő, különböző korú gyerekektől. A pápa a leveleket olvasgatva állítólag így reagált: „Ezek ám a kemény kérdések!”.

A most megjelent kötetbe végül harminc kérdés – a hozzájuk tartozó rajzokkal – és Ferenc pápa ezekre adott harminc válasza került be.

Bartók Tibor kitért arra, hogy az olyan gyerekesnek tűnő vagy személyes kérdések mellett, mint például hogy szeretett-e Ferenc pápa táncolni, vagy hogy miért olyan hosszú a sapkája, nagyon komoly kérdéseket is feltettek a gyerekek. Példaként emelte ki egy Fülöp-szigeteki kislány levelét, aki arra volt kíváncsi, hogy miért veszekednek a szülei.

Hozzátette, hogy nehéz, a hitre vonatkozó problémák is előkerülnek a könyvben: egy tízéves szingapúri kisfiú például azt szeretné megérteni, „miért teremtett meg bennünket Isten, ha tudta, hogy bűnt fogunk elkövetni ellene”.