hirdetés

Nagy a baj Ukrajnában. Egyre több gyerek betegszik meg, mert nincs védőoltás.  Bár az ukrán egészségügyi hatóságok megpróbálták elbagatellizálni a történteket, mára nyilvánvalóvá vált, hogy két kárpátaljai gyerek fertőződött meg a gyermekbénulásért felelős polio vírussal.

gyermekbénulás elleni oltás-AFP

Az Egészségügyi Világszervezet a héten jelentette be, hogy két gyermekbénulásos esetet regisztráltak Délnyugat-Ukrajnában, tehát a betegség öt év után újra megjelent Európában. A hét elején a kárpátaljai illetékesek még tagadták, hogy a Magyarországgal szomszédos megyében regisztrálták a betegeket. Július elején jelezték az orvosok a két esetet, előbb egy négyéves kisfiúnál a rahói, majd egy 10 hónapos csecsemőnél a técsői járásban. A megyei tisztségviselők eleinte azt mondták, hogy csupán heveny petyhüdt bénulásról van szó, amely a tünetei hasonlítanak a gyermekbénuláséra. Azóta azonban kiderült, hogy ez nem igaz.

Az ukrán egészségügyi tárca szerint a háborús helyzet miatt nincs pénz a kötelező védőoltás beszerzésére. Ezért aztán tavaly az újszülötteknek kevesebb, mint a fele, idén pedig csak alig 14 százaléka jutott hozzá a Sabin-cseppekhez. Egyetlen beteg 200 gyereket képes megfertőzni, a poliovírus szennyezett élelem vagy víz révén, szájon keresztül juthat a szervezetbe. Öt évnél fiatalabb gyerekek között gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a higiénia.

A betegség megtámadja az idegrendszert, és órákon belül bénulást okozhat, ami minden kétszázadik esetben maradandó.