hirdetés

Egy új vizsgálat megmagyarázhatja, hogy leggyakrabban miért a „mama” és a „papa” egy kisgyermek első szavai – az emberi agy könnyebben ismer fel bizonyos ismétlődő mintázatokat.

kisbaba-telegraph

A legújabb optikai agyi képalkotó eljárások alkalmazásával a British Columbia Egyetem posztdoktori munkatársa, dr. Judit Gervain és kutatócsoportja Olaszországból és Chiléből, 22 (2-3 napos) újszülött agyi aktivitását dokumentálta, miközben kitalált szavak felvételeit hallgatták.

A kutatók olyan szavakat kevertek össze, amelyek ismétlődő szótagokra végződnek – mint például „mubaba” vagy „penana” – olyan szavakkal, amelyekben nincs ismétlődés – például „mubage”” és „penaku”. Fokozott aktivitást figyeltek meg az újszülöttek agyának temporális és bal frontális területein, amikor az ismétlődő szavakat játszották le nekik. A szón belül nem egymást követő ismétlődések („bamuba” vagy „napena”) nem váltottak ki megkülönböztethető választ az agyban.

Valószínűleg nem véletlen, hogy világszerte sok nyelvben a „gyermekszavak” ismétlődő szótagokat tartalmaznak – baby és daddy az angolban, papa az olaszban és tata a magyar nyelvben, például – magyarázta dr. Judit Gervain, a pszichológia tanszék Újszülött Vizsgálati Központjából.

Tudósok tanulmányozták, az idősebb gyermekek és felnőttek hogyan tanulnak meg nyelvtani szerkezeteket. Ez az egyik első olyan vizsgálat arról, milyen egy újszülött veleszületett képessége a nyelv szerkezeti mintázatának megértésével kapcsolatban.

A legtöbb jobbkezes felnőtt nyelvközpontja az agy bal oldalán helyezkedik el – közölte dr. Gervain.

Ez egybevág az újszülöttekkel kapcsolatos megfigyeléseinkkel, és megerősíti azt az elképzelésünket, hogy az emberek olyan képességekkel születnek, amelyek lehetővé teszik az anyanyelv szisztematikus és hatékony felfogását és megtanulását. A nyelvért felelős agyterületek felnőttekben nem „megtanulják”, hogyan dolgozzanak fel egy nyelvet a fejlődés során, hanem inkább – legalábbis részben – arra specializálódtak, hogy egy nyelvet a kezdetektől dolgozzanak fel – közölte a kutató doktor.