hirdetés

Iránban folyamatosan végzik ki a fiatalkorú elítélteket is. Sokan közel kétszázan sínylődnek iráni siralomházakban olyan bűncselekmények miatt, amiket még 18 éves koruk előtt követtek el. Az iszlám köztársaság az egyike azon utolsó országoknak, ahol máig kivégzik a fiatalkorú bűnelkövetőket.

iráni kivégzés

Megdöbbentő jelentést tett közzé  az Amnesty International a fiatal bűnelkövetők iráni helyzetéről. A Halálsoron felnőve: A halálbüntetés és a fiatalkorú elkövetők helyzete Iránban című jelentés felfedi, hogy az iszlám köztársaságban továbbra is bitófára küldi a fiatalkorú bűnelkövetőket, miközben töredékes reformokat kürtölnek világgá, sikerként beállítva azokat.

Az emberi jogi szervezet jelentése 73 fiatalkorú elkövető kivégzéséről számol be 2005 és 2015 között. Az ENSZ adatai szerint legalább 160 fiatalkorú elkövetőt tartanak fogva siralomházakban. A valós szám azonban valószínűleg ennél sokkal magasabb, mivel a halálbüntetések kiszabása Iránban gyakran nagy titoktartás közepette történik.

Az Amnesty International munkatársainak sikerült 49 halálbüntetéssel veszélyeztetett fiatalkorú bűnelkövetőnek a nevét és tartózkodási helyét kiderítenie. Sokan közülük átlagosan hét éve vannak már siralomházban. Néhány esetben a 18 év alatti elkövetők már egy évtizede várnak a kivégzésére. A jelentés rámutat, hogy az életük legértékesebb éveitől megfosztott fiatalkorú elkövetőket gyakran tisztességtelen perekben, kínzással és egyéb kegyetlen, embertelen bánásmóddal kicsikart vallomások alapján ítélik halálra.

Számos esetben a hatóságok kijelölik a fiatalkorú elkövető kivégzésének napját, majd az utolsó pillanatban elnapolják, ezzel is súlyosbítva az átélt kínokat. Ez finoman szólva is kegyetlen, embertelen és megalázó eljárás.

A jelentés rávilágít arra, hogy Irán szégyenletes módon semmibe veszi a gyermekek jogait. Irán egyike azon kevés országoknak, ahol továbbra is végeznek ki fiatalkorú elkövetőket, durván megsértve azt az abszolút jogi tilalmat, amely szerint a bűncselekmény időpontjában 18. életévüket be nem töltött elkövetőket nem lehet halálra ítélni – mondta Said Boumedouha, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatóhelyettese.

Irán 2013 májusában elfogadott új büntető törvénykönyve óvatos reményeket keltett, hogy a halálbüntetésre ítélt fiatalkorú elkövetők helyzete javulni fog. A törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a bírák felmérjék a fiatalkorú elkövető mentális érettségét, és ez alapján alternatív büntetést szabjanak ki. 2014-ben az iráni legfelsőbb bíróság megerősítette, hogy minden siralomházban lévő fiatalkorú elkövető kérhet perújrafelvételt. 2015 júniusában Irán további reformokat vezetett be, amelyek meghatározzák, hogy a bűncselekménnyel vádolt fiatalok ügyeit fiatalkorúak bíróságának kell tárgyalniuk. Ezek az intézkedések azonban messze nem adnak okot az ünneplésre.

Három évvel a büntető törvénykönyv módosításai után a hatóságok továbbra is folytatják a fiatalkorú elkövetők kivégzését, és néhány esetben még arról sem tájékoztatják őket, hogy jogukban áll perújrafelvételt kérni. Pedig a Gyermekek jogairól szóló Egyezmény ratifikálásával Irán jogilag köteles lenne minden 18 év alatti személyt gyermekként kezelni, és biztosítani arról, hogy sem halálbüntetést, sem tényleges életfogytiglanig tartó szabadságvesztést ne lehessen az esetükben alkalmazni.

Fatemeh Salbehit 2015 októberében férje meggyilkolásáért végezték ki, akihez 16 évesen kényszerítették hozzá. A csupán néhány óráig tartó újratárgyalásán ítélték ismételten halálra, ahol a pszichológiai értékelés kimerült néhány olyan alapvető kérdésben, mint hogy szokott-e imádkozni vagy hogy tanulmányozott-e vallásos könyveket. Öt másik esetben Hamid Ahmadi, Amir Amrollahi, Siavash Mahmoudi, Sajad Sanjari és Salar Shadizadi ismételten halálbüntetést kapott, miután az ügyüket tárgyaló bíróságok úgy döntöttek, hogy megértették a bűncselekmény természetét és nem szenvednek mentális betegségben.

Egy fiatalkorú elkövető élete vagy halála nem szabadna, hogy a bírák szeszélyeitől függjön. Lagymatag reformok bevezetése helyett, amelyek csak csalódást okoznak, az iráni hatóságoknak el kell fogadniuk, hogy amit valójában tenniük kell, az a fiatalkorú elkövetők halálos ítéleteinek átváltoztatása, valamint a fiatalkorú elkövetőkkel szemben alkalmazott halálbüntetés végleges eltörlése – szögezte le Said Boumedouha.

Most, hogy Irán ismét belép a nemzetközi diplomácia világába, rendkívül fontos, hogy a világ vezetői új csatornákon keresztül vessék fel az iráni hatóságoknak a jelentésben azonosított problémákat, és ösztönözzék őket a fiatalkorú elkövetők halálbüntetésének azonnal átváltoztatására.