hirdetés

Döbbenet. Az elmúlt 20 napban mintegy 1,4 millió gyermek kényszerült menekülésre Ukrajnából a háború miatt – közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF. Az ukrajnai háborúban eddig minimum 71 ártatlan gyermek vesztette az életét és több mint száz megsérült.

 

James Elder, a szervezet szóvivője genfi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szinte minden másodpercben menekültté válik ott egy gyermek.

Keddre több mint 2,95 millióra nőtt az Ukrajnából elmenekült emberek száma az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legutóbbi számítása szerint – emlékeztetett az AP hírügynökség.

Kirobbanásának sebességét és mértékét tekintve ez a válság példa nélküli a második világháború óta– tette hozzá Elder.

Az Ukrajnát érő orosz támadásban eddig minimum 71 gyerek halt meg és több mint 100 megsebesült. Ráadásul az orosz katonák kórházakat is bombáznak vagy lőnek a rakétáikkal. Így Ukrajna „háborús bûnnel” vádolja Oroszországot az ostromlott mariupoli kikötõben egy gyermekkórház elleni támadás miatt, amelyben három ember, köztük egy gyermek meghalt.

Legalább 17 munkatárs, köztük orvosok megsérültek a felvételeken, amelyeken látható, hogy a sebesültek az égő autók és egy óriási kráter mellett áramlanak ki a lerombolt épületből.

Szergej Lavrov orosz vezető diplomata azt állítja, hogy a kórház az ukrán Azov zászlóalj és „más radikálisok” bázisa volt, és bírálja a Nyugatot, amiért „halálos fegyverekkel” szállította őket.

(cs)