hirdetés

Már elkezdődött 2016
2015-12-31 13:48

Már 2016 van Szamoán és más dél-csendes-óceáni szigeteken. Új-Zélandon pedig déli 12 óra óta mondhatják, hogy már az új esztendőbe léptek. Szerkesztőségünk nevében így mi is minden kedves olvasónknak, kedvelőnknek, boldog új esztendőt kívánunk. 

új záland szilveszter

Elsőként lépett át az új évbe Szamoa szigetállam, amely 2011-ben került át a dátumválasztó vonal másik oldalára, addig attól keletre éltek, így 23 órával voltak Új-Zéland mögött. Szamoa 2011. december 30-át egyszerűen átugrotta: az egész ország 24 órával előbbre állította óráját, így azóta nem utolsóként, hanem az elsők között üdvözölheti az új esztendőt.

Szamoán a szilveszter ünneplése nyugati stílusú: nagy bálokkal és házibulikkal várták az új évet. A sziget belső vidékein azonban nincs petárdázás és tűzijáték, hanem úgynevezett faga’ofét, kétméteres ágyút készítenek bambuszból, azt megtöltik kerozinnal, majd meggyújtják. A szomszédok azon vetélkednek, ki tud hangosabbat durrantani.

Közép-európai idő szerint délben a Tonga-szigeteken, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon bontanak pezsgőt. Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandben helyi idő szerint már négy órával éjfél előtt elkezdték a 328 méter magas Sky Tower lézershow-ját, a többi város koncertekkel, tűzijátékkal és strandpartikkal ünnepel.

Ausztráliában közép-európai idő szerint délután két órakor koccintanak, de az év végi tűzijáték már kezdetét vette. A legtovább Hawaii, Amerikai Szamoa és a Midway-szigetek lakói várnak 2016-ra, náluk pénteken déli 11, illetve 12 órakor inthetnek búcsút az óévnek.