hirdetés

A január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet alapján tilos só- és cukortartókat kitenni a menzák asztalára, az iskolaszünet miatt a változtatást csak ettől a héttől alkalmazzák a közétkeztetésben. A határozat szabályozza az ételek és italok elkészítési módját: kevesebb olajjal, mesterséges ételízesítők nélkül, alacsonyabb zsírtartalmú húsételeket írnak elő. A cukrozott szénsavas üdítők továbbra is tiltólistán vannak a kórházi és iskolai étkeztetésnél, a tejhez nem szabat cukrot hozzáadni, és a nosztalgikus menzatea sem lesz már a régi, mivel azt is kevesebb cukorral szabad elkészíteni, az étkezés mellett az ivóvíz illetve az ásványvíz képezi a szükséges folyadékot.  Viszont kevésbé lesz unalmas a menzakoszt az eddig megszokottnál, mivel egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő.

menza

Az emberi erőforrások minisztere által jegyzett, tavaly májusban megjelent jogszabály eredetileg 2014 szeptemberétől lépett volna életbe, de ezt januárra halasztották, mert több jelzés érkezett a közétkeztetés résztvevőitől, hogy szerződéseik, alapanyag-beszerzéseik miatt nem elegendő a felkészülési idő.

Azt is előírták, hogy a közétkeztetésben az ételek elkészítésénél  2020-ig fokozatosan csökkenteni kell a hozzáadott só mennyiségét az előző évihez képest minden évben legalább 10 százalékkal kevesebb lehet ennek aránya.

Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.

A rendelet értelmében tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel, bölcsődei étkeztetésben pedig nem adhatnak bő zsiradékban sült ételt.

A közétkeztetésben nem lehet felhasználni sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket, pasztákat “állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra”.

Nem adható továbbá 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú, a 15 évesnél fiatalabbak számára 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény. Az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára készített ételekhez sertés- és baromfizsírt sem lehet felhasználni.

A rendelet előírja azt is, hogy a közétkeztetőnek az étlapon fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.

Részletesen rögzíti továbbá a diétás étkeztetés szabályait, az ételek elkészítésének személyi feltételeit, valamint a közétkeztetési rendelet hatósági ellenőrzését is.

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló miniszteri rendelet hatálya valamennyi közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervre, szervezetre, gazdasági társaságra, természetes személyre továbbá a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat, illetve a gyermekjóléti alapellátást és a gyermekvédelmi szakellátást biztosító, valamint a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekre is kiterjed.

(MTI-Esti Újság)