hirdetés

Törökország kéri a magyar kormánytól, hogy intézkedjen két budapesti török iskola ügyében, mert az állítólagos puccskísérlet szellemi atyjához az USA-ban élő hitszónokhoz, Fethullah Gülenhez köthetőek  – írja a Türkinfo.

ERDOGAN

A török kormány szerint ugyanis a július 15-i puccskísérlet mögött Fethullah Gülen hívei állnak, és azóta tűzzel-vassal üldözik a hitszónokhoz köthető személyeket és intézményeket. A mozgalom nemcsak Törökországban rendelkezett több ezer alapítványi iskolával, hanem külföldön is, a világ 170 országában közel 3 ezer oktatási intézményt alapított.

A török portál információi szerint a török nagykövet az Anadolu hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, hogy garantálta a magyar hatóságoknak, hogy gondoskodnak más török iskolák létrehozásáról szükség esetén a török oktatási minisztérium közreműködésével.

Bár a törökök nem neveztek meg konkrétan iskolákat, a neten elérhető nem hivatalos adatbázisokból arra a következtetésre lehet jutni, hogy a kőbányai központú Orchidea iskoláról és Jázmin óvodáról lehet szó.

Mindenesetre a magyar kormány most bajban lehet, hisz egy vélt gyanúra iskolákat bezáratni igen veszélyes lenne, s a jövőben egyfajta lavina lehetne ez a módi az alapítványi iskolák bezáratására. Azért, mert az iskolák támogatója esetleg az Erdoğan-féle puccs kitalálója, azért gyerekeket büntetni aligha lehetne igazságos.