hirdetés

Tegnap kezdetét vette a 191. Anna-bál, Balatonfüreden. A rendezvényt 1825 óta tartják meg a Balaton-parti településen. Az Anna-bálon közel félezren vesznek részt.

annabál

Balog Zoltán, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: 1825 óta hat és fél generáción át tartják meg az Anna-bálokat, és ez az erős hagyomány egy erős Balatonfüredből következik.

Balatonfüred kulturális partnervárosa, Vác polgármestere, Fördős Attila köszöntőjében azt mondta, hagyományaink, amelyek magyarságunkra jellemzőek, azért fontosak, mert megkülönböztetnek bennünket más kultúráktól. Fördős elmondta, hogy amikor ezeket a hagyományokat gyakoroljuk, erősítjük jelenünket is.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról beszélt: az Anna-bál Európa egyik legrégebbi bálja, amely őrzi a múlt emlékeit. A hagyományok tisztelete mellett az első bálozók évről évre megújítják a rendezvényt fiatalságukkal, szépségükkel, belső értékeikkel.

A szervezők tájékoztatása szerint a bálon idén 480-an vesznek rész, közülük 250 hölgy nyakába kerültek herendi porcelánszívek, amelyek mintázata idén a kagyló belsejét idézi.

A hagyományok szerint a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, majd a szűkített mezőnyből szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit, akiket este fél tizenkettőkor mutatnak be. Ők vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon mutatkoznak be a közönségnek, majd lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban. Az Anna-bál szépe idén is Viktória-mintás Herendi vázát, udvarhölgyei pedig Rothschild- és Apponyi-mintásat kapnak ajándékba.