hirdetés

 Nem engedtek be a zánkai Erzsébet-táborba ötven tiszafüredi gyereket – írja a Blikk. A hivatalos indoklás szerint a Tiszafüreden kitört lépfenefertőzés miatt. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a lépfene nem terjed emberről emberre, csak a fertőzött húsból lehet elkapni.

zánka gyermektabor

A fertőzés egy tiszafüredi illegális marhatelepről indult, ahol engedély nélkül vágtak, majd adtak el marhákat. Ebből az engedély nélkül működő egységből vette meg egy helyi vállalkozó az anthraxos húst, amelyből aztán iskoláknak, idősotthonoknak és más közintézményeknek főztek ételt.

Bár a szakemberek igazolták, hogy egyetlen, a csoporttal Zánkán táborozni készülő iskolás sem fertőzött, mindannyian egészségesek, a nyaralásuk kútba esett.

Pénteken, amikor a lépfenefertőzésről szóló hírek megjelentek, a szervező pedagógusunk kapott egy értesítést az Erzsébet-tábortól, hogy nem fogadják a gyerekeket – mondta a Blikknek Pintér Erika, Tiszafüred független polgármestere, aki egész szombaton próbálta elérni a tábor vezetőjét, sikertelenül.

Az ÁNTSZ orvos ügyeletesével is beszéltem, aki felháborodott a történteken. Ő is próbálta elérni, hogy fogadják a gyerekeket, mivel emberről emberre nem terjed a fertőzés, tehát a kicsik nem veszélyesek senkire, de hiába – mondta a polgármester.

A tábor üzemeltetői végül azzal „vigasztalták” a hoppon maradt diákokat, hogy majd augusztusban bepótolhatják a vakációt.