hirdetés

A végén kikapott a magyar jégkorong-válogatott a vébére hangolódva. Az egy hét múlva kezdődő világbajnokságra készülő magyar hokiválogatott az utolsó harmadban védelmi hibákból kapott két góllal 3-2-es vereséget szenvedett a kazah csapattól barátságos mérkőzésen a Tüskecsarnokban.

magyar kazah-mti

Rich Chernomaz együttese szombaton vívja utolsó előkészületi találkozóját az orosz B-válogatottal, azt követően jelöli ki a szövetségi kapitány a 25 fős utazó keretét.

A magyarok eddig hétszer találkoztak a kazahokkal – mindig a másod- vagy a harmadosztályú vb-n –, és hat vereség mellett csupán egyszer tudtak győzni: a 2013-as budapesti divízió I/A vb-n 2-1-re. Tavaly Krakkóból ez a két válogatott jutott fel a világelitbe, de akkor is 5-0-ra győzött az ázsiai együttes.

Most Rajna kezdett a kapuban – egy éve Bálizs védett ellenük –, és hosszú kihagyás után ismét játszhatott Kóger, illetve lehetőséget kapott Erdély, aki szerdán tért haza az amerikai klubjától. Nagy sebességgel kezdett a vendégválogatott, kiharcolt egy emberelőnyt, amelyet Rimarjev váltott gólra. A következő cserében sikerült az egyenlítés, Dudás kapu mögül érkező passzából Galló talált be. A csatár nyolcadik válogatott meccsén ötödik gólját szerezte. Ez lendületet, erőt adott a Chernomaz-csapatnak, a kazah együttes pedig már nem jelentett komoly veszélyt Rajna kapujára. A vendégektől több játékost is kiállítottak, a magyar válogatott pedig vezetéshez jutott: még a szünet előtt Banham lövése megpattant Szavcsenko botján, így a korong védhetetlenül vágódott a jobb felső sarokba. Sőt, később egy kazah kapu előtti tűzijátékból majdnem tovább nőtt a különbség.

A második harmadban is kiegyenlített játék folyt a pályán, mindkét oldalon adódtak helyzetek. Míg a tavalyi, krakkói mérkőzésen a magyaroknak alig volt ziccerük, most Kolesznyik kapusnak többször is bravúrt kellett bemutatnia. A gól nélküli periódust követően egy hatalmas védelmi hiba után jött az egyenlítés, a kazahok honosított volt NHL-es játékosa, Dawes közelről talált be. Aztán 2:30 perccel a vége előtt egy másik honosított játékos, Bochenski indult meg, a védők egymásra vártak, majd a kazah játékos fonákkal a rövid sarokba emelt. A magyar keretben harmincan vannak. A most pihenő Hetényi, Vay, Kiss, Orbán, Kovács, Magosi és Vas János szombaton, az oroszok ellen játszani fog.

A vb-n május 7-én a szlovák, 8-án a címvédő, olimpiai bajnok kanadai, 10-én a francia, 11-én a finn, 13-án az amerikai, 14-én a fehérorosz, 16-án pedig a német csapat lesz az ellenfél Szentpéterváron.