hirdetés

Börtönt kért az ügyész arra a kegyetlen szőregi férfira és volt feleségére, akik évekig elhanyagolták gyerekeiket. A hanyag és felelőtlen szülők 2012 decemberében azt is megették, hogy egy fűtetlen lakásban hagyták a kilenc gyermeket. Persze arra is volt példa, hogy a gyerekekre hányt a vádolt apa, vagy épp a szoba közepére vizelt a gyerekek előtt.

szöregi brutál apa-segesvári csaba

Lehányt ágy, a gyerekeken kakis és pisis ruha, mérhetetlen kosz és hideg – ez fogadta 2012. december 10-én a rendőröket M.-ék szőregi tanyáján. A családfőt és azóta újra férjhez ment egykori feleségét a Szegedi Járásbíróság többek között kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja.

A keddi, négy órán át tartó tárgyaláson kiderült, az M. család kálváriája 2010-től 2012-ig tartott, a 9 gyereket szülő asszony és férje, M. Sándor ivott, a nő többször akart öngyilkos lenni. A nem éppen stabil családi háttér ellenére az anyuka, Sz. Beatrix újabb és újabb gyereket vállalt, miközben a házban káosz és fertőzésveszélyes állapotok uralkodtak.

Kobor Jenő bíró iratismertetéséből kiderült, a 18 éves kora óta nem dolgozó sokgyerekes Sándor 2012. április 22-én részegen feküdt otthon, amikor egyik lányuk kora délután enni kért. Ezt a férfi zokon vette, és Nikit úgy megtépte, hogy a lánynak felrepedt a fejbőre. Az anyuka a szobában aludt, állítása szerint a dulakodásra ébredt fel. Az M. család feje szeptemberben folytatta az ámokfutást, miután részegen hazaért, a gyerekek elé a földre vizelt. M.-ék nem éppen békés családi élete 2012. december 10-én ért véget, amikor Sándor és felesége a mínusz 14 fokos télben magukra hagyta a gyerekeket. A rendőrök mentették meg őket a kihűléstől.

A védőnők, az iskola is többször jelezte az M. házaspárnak, nem jó az, ahogy élnek. A szülők nem jártak el az értekezletre, de mindig megígérték, változtatnak. A nyilvántartások szerint Sándor és Beatrix dokumentált csatája 2010 és 2012 között zajlott, a két fél vitája sokszor rendőri beavatkozást is igényelt.

A tárgyaláson olyan megdöbbentő vallomást is idézett a bíró, amely szerint M. Sándor egy alkalommal részegen lehányta az egyik lánya fejét. A pszichológusi szakvélemény szerint a nyomozás során meghallgatott gyerekek igazat mondtak, arról is beszámoltak, hogy Sándor minden hónap elején elszedte Beatrixtől a segélyt, ebből ment inni. A gyerekek végignézték, hogy Sándor nemcsak Beatrixet, hanem a nagyobb gyerekeket is pofozta, a kicsiket meg egyszerűen leköpte.

Ha elfogyott a pénz, akkor a gyerekeket a szomszédba küldték koldulni, ha pénz nélkül tértek haza, akkor Sándor a ház előtt fenyegette az embereket: egyiküket a háza felgyújtásával. A munkanélküli szülők annyira elfoglaltak voltak, hogy a 15 hónapos gyerekük nem kapta meg a kötelező védőoltást, egy nagyobbiknak pedig hagyták a leforrázott kezét elgennyesedni. Éppen ezért a hatóságok védelembe vették a velük együtt élő gyerekeket, többek között Nikit, Pákót, Rolandot, Valériát, Laurát, Amandát és Ramónát.

M.-ék mindennapjairól sokat elárult, hogy a gyerekek rengeteget maradtak ki az iskolából, a legnagyobb lány rendszerint arra hivatkozott: a kisebbekre vigyáz. Az nem derült ki, hogy a család két felnőtt tagja hova tűnt el, az viszont igen, hogy emiatt a nagyobbik lány 247 órát hiányzott. Dovalovszki Zsuzsanna ügyész a vádbeszédben arról beszélt több mint két órán keresztül, hogy M. Sándor és egykori felesége nem törődött a gyerekekkel, az iskolai jelzések ellenére sem foglalkoztak velük. Ha a kicsik iskolába is mehettek, ruhájuk koszos és büdös volt.

A tárgyaláson az is elhangzott, hogy a gyerekek nevelőszülőhöz kerültek, az apa agresszivitása miatt viselkedési és tanulási gondokkal küzdöttek. Ítélethirdetés egy hónap múlva várható.