hirdetés

Nem angol hóbort. Szuper hátizsákos idomított galambokkal mérik Londonban a légszennyezettségi szintet. Egyelőre 10 hátizsákos madár figyeli a brit főváros veszélyeztetett területeit és az adatokat Twitteren továbbítják.

mérő galambok

Amatőr vállalkozásnak tűnhet a mindössze 10 galamb bevetésével indított londoni szmogtérkép megalkotása, de úgy tűnik, a lakosság egyre jobban szívébe fogadja a hátizsákos szárnyas csapatot. A személyre szabott, mindössze 25 grammos, nitrogén-dioxid-mérővel és nyomkövetővel ellátott hátizsákokat viselő galambok megdöbbentő adatokkal szembesítették a londoni lakosokat: egyes területeken a légszennyezettség a világ legszmogosabb városaival vetekszik.

Évente 7 millióhoz közelít a légszennyezettség következtében elhunytak száma világszerte. A 10 fős csapat elsősorban a legveszélyesebb területeket próbálja feltérképezni ” eredményeiket pedig a Twitteren osztják meg. Egyelőre még pénzt gyűjtenek a csapat kibővítésére, de ha beválik az ötlet, rengeteg városi galambot lehet majd „hasznos munkára fogni” akár nemzetközi szinten is.

(Forrás: Híradó–Esti Újság)