hirdetés

Évente 8-10 millió tonna műanyag kerül a tengerekbe, és ha ez az arány nem csökken, akkor 2050-re a tengerekben a műanyag tömege meghaladja a halakét. Az Esti Újság nemrég számolt be egy magyar találmányról, amelyet a Masuko cég talált fel és amely az ilyen hulladékokat teljes mértékben eltünteti, újrahasznosítja környezetkímélő módon. 

 

tengeri szemétVélhetően idén készül majd el az Európai Unió (EU) műanyag stratégiája – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) fenntartható fejlődés tanulmányok kabinet vezetője kedden Budapesten a Vizek és talajok műanyagszennyezése című konferencián.

Baranyai Gábor hozzátette: ez a stratégia olyan célokat fogalmaz meg, mint az eredeti fosszilis alapanyaggyártás csökkentése, az újrahasznosítás elősegítése, valamint a műanyagszennyezés visszaszorítása.

Menyhárd Alfréd, a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársa Magyarország műanyagiparban betöltött szerepéről számolt be, és elmondta, hogy az országban 2015-ben több mint 1,6 millió tonna műanyagot gyártottak, míg a műanyaggyártás világszinten eléri a 200-300 millió tonnát. Magyarországnak fontos exportcikke a polimer, ugyanis a legyártott mennyiséghez képest az ország által felhasznált műanyag mennyisége nem érte el az 1 millió tonnát – tette hozzá.

Kiemelte: a magyar műanyaggyártás követi a nemzetközi trendeket.

Hetesi Zsolt, az NKE kabinetjének munkatársa a műanyagok jelentette veszélyre hívta fel a figyelmet: évente 8-10 millió tonna műanyag kerül a tengerekbe, és ha ez az arány nem csökken, akkor 2050-re a tengerekben a műanyag tömege meghaladja a halakét.

A tengerekben kialakult hulladékszigetekről elmondta: kialakulásuk a tengeráramlásokhoz köthető. Emiatt a megoldási javaslatok is a tengeráramlatok mozgását veszik alapul, de ezeknél Hetesi Zsolt szerint az a probléma, hogy csupán a nagyobb méretű, nagyobb sűrűségű műanyagok begyűjtésére koncentrálnak, ezért nem jelentenek megoldást a kis méretű műanyagok begyűjtésére.

Mindez pedig azért lehet érdekes, mert egy magyar találmány alapján a tengeri műanyaghulladékot is feltudja dolgozni teljes mértékben a Masuko találmánya környezetbarát módon. Ráadásul az úszó műanyagszigetek begyűjtése sem bonyolult és a magyar feltalálók már a nyílt tengeren eltudják kezdeni a szemét feldolgozását, újrahasznosítását.

Hazánk pedig így az Unióban a környezetvédelem élharcosa lehet, ezen hazai találmány segítségével.