hirdetés

A GPHR-529 névre keresztelt vegyületet a Minnesotai Egyetem fejlesztette ki. Állítják, egereknél bevált.
Nagy esély van rá, hogy a kutatók idén már embereken is elkezdjék vizsgálni az első, kimondottan férfiaknak fejlesztett fogamzásgátló tablettát, amely egy nem hormonális készítmény – írta a Gizmodo.

 

A GPHR-529 néven emlegetett vegyületet a Minnesotai Egyetem fejlesztette ki, és egereken már többször is tesztelték azt. Állították, hogy a rágcsálók esetében kimondottan jó eredményeket sikerült elérniük: a spermiumok száma fokozatosan és jelentősen zuhant. A készítmény – mondták erről a kutatók – összességében 99 százalékos hatékonyságot mutatott a négy-hat hétig tartó kezelés alatt.

A tabletta a szervezet és az A-vitamin kölcsönhatását célozza. Azért ezt, mert az A-vitamin-hiányos étrend a szakértők szerint összefüggésbe hozható a meddőséggel. A készítmény mindemellett egy fehérje kötődését is blokkolja, és végeredményben hosszan tartó, de visszafordítható sterilitást képes előidézni – különösebb mellékhatások nélkül.

A Gizmodo szerint vannak más, potenciális férfi fogamzásgátló lehetőségek is, amelyek már közelebb állnak a klinikai kísérletekhez, noha hosszú és nehéz út vezetett idáig. A legtöbb ilyen megoldás a tesztoszteron ellen irányul, ezek a lehetőségek viszont nemkívánatos mellékhatásokkal járhatnak: volt, amelyik magasabb koleszterinszintet eredményezett, vagy csökkentette a nemi vágyat.

Az újfajta tabletta klinikai próbája az év végén kezdődhet.

( Németh A.)