hirdetés

Neked címmel Bartos Erika gyerekverseit zenésítette meg új lemezén Lajkó Félix. A hegedűvirtuóz dallamait Tintér Gabriella énekelte el. A versek a Hógolyó című könyvében találhatóak meg az írónőnek.
bartos-erika-muvekGyereklemezt még sohasem készítettem, a projekt egy munkatársam ötlete volt, aki ismeri Bartos Erikát. Az ő meséiről, gyerekverseiről és rajzairól persze én is tudtam korábbról, amikor a gyerekem kicsi volt, sokat olvastunk neki az Anna, Peti és Gergő-könyvekből Csiky Gergely Színház mondta Lajkó Félix.

A Neked című lemezen megzenésített versek Bartos Erika óvodásoknak írt, 2013-ban megjelent Hógolyó című kötetében szerepelnek. A 41 éves Liszt-díjas vajdasági zenész hozzátette: az anyagot tavaly rögzítették, a kiadással azonban egyéb projektjei miatt mostanáig vártak. Az album mind a tíz dala egy-egy témácska rövid zenei illusztrálása, szó van rajta például hisztiről, boszorkáról, Göncölszekérről, parkolóról, kutyáról vagy tengerről. A CD füzetkéjébe a szövegek mellé természetesen Bartos Erika rajzai is bekerültek.

Valamennyi hangszert én szólaltattam meg, elsősorban hegedűn és többfajta citerán játszottam, valamint mandolinon is. Nem törekedtem arra, hogy kifejezetten gyerekzenét írjak, így aztán szerintem a végeredmény sem lett az Csiky Gergely Színház jegyezte meg Lajkó Félix.

A dalokat eléneklő Tintér Gabriella a közmédia Fölszállott a páva versenyén vált ismertté. A népdalénekes Lajkó Félix előző, idén tavasszal megjelent Most jöttem… című munkáján is közreműködött, és azóta rendszeresen fellép a hegedűs Folk elnevezésű formációjával – legközelebb most vasárnap a százhalombattai Szent István Templomban, a Héttorony Fesztiválon.

A zenész elmondta: bár előfordult már, hogy ő maga énekelt színpadon vagy stúdióban, semmiképpen sem szerette volna felénekelni a megzenésített verseket. – Nem érzem, hogy az énekhangommal bármit is csinálni kellene.
A Fonó Budai Zeneház gondozásában megjelent, alig több mint 22 perces Neked című anyagnak egyelőre nem terveznek lemezbemutató koncertet, de a dalok közül Lajkó Félix néhányat minden bizonnyal játszani fog fellépésein.

Előfordult már, hogy gyerekek előtt léptem fel, és azt tapasztaltam, a kisebbeknek is tetszett, amit csináltam. Bár talán elsőre kicsit furcsállták, amit hallottak, mert ugyanazt adtuk elő, amit a felnőtteknek – mondta a zenész.

Az album eladásából származó bevételt jótékony célra fordítják: a Vajdasági Tehetségsegítő Tanácsnak ajánlják fel, a szerbiai tartományban élő kiemelkedő zenei tehetségű diákok támogatására. A vajdasági magyar zenei kultúra nagykövete címmel 2014-ben kitüntetett Lajkó Félix azt mondta, nem igazán hisz az iskolai keretek között zajló zenei tanításban, inkább azt gondolja, mindenkinek saját magának kell felismernie és kitartó munkával kihoznia magából a tehetséget. – A tanítás nem nekem való, de szívesen játszom együtt gyerekekkel, ha ezt bevállalják.

A hegedűs már említett Most jöttem… című idei lemeze májusban a 3. helyre került a világ legrangosabb világzenei toplistáján, a World Music Chartson, amelyet korábban vezetett is Mező című citerás albumával.
Lajkó Félix november 26-án a fővárosi Akvárium Klubban az Óperentzia együttessel közös citerás elektronikus projektjével lép fel, december 10-én az Óbudai Művelődési Központban ad koncertet triójával, január 10-én a Zeneakadémián szólóhegedűsként játszik, február 14-én pedig a Budafoki Dohnányi zenekarral szimfonikus műsort ad a Müpában.

Mindenféle értelmes projekt felé nyitott vagyok, DJ-kel is szeretek együtt dolgozni, de sokáig egyfélét nem tudok és nem is akarok csinálni, a népi dolgokat sem – mondta végül Lajkó Félix.