hirdetés

Amelia Earhart volt az első nő, aki átrepült az Atlanti-óceánon, öt évvel azután, hogy Charles Lindbergh megtette ezt az utat. Sőt Amelia volt az első nő, aki a leggyorsabban repült 90 évvel ezelőtt.

 

Amelia Earhart amerikai pilóta volt az első nő, aki megállás nélkül átrepülte az Atlanti-óceánt. Egy piros Lockheed Vega 5B-vel repülve a kanadai Új-Fundlandból szállt fel és 15 óra elteltével landolt egy észak-ír legelőn 1932. május 21-én. Útja során erős északi széllel, jeges körülményekkel és mechanikai problémákkal is küzdött.

Nemcsak az első nő lett, aki Amerikából Európába repült, hanem Charles Lindbergh után csak a második ember, aki ezt megtette, ráadásul egyedül. Earhartot, Lindbergh után “Lady Lindy”-nek kezdték becézni, pontosan öt évvel Lindbergh után landolt Európában.
Charles Lindbergh mindössze 25 éves volt, amikor elsőként átrepülte az Atlanti-óceánt. 1927. május 20-án New Yorkból Spirit of Saint Louis nevű, Ryan NYP típusú repülőgépével 33 és fél óra alatt átrepülte az Atlanti-óceánt másodpilóta vagy navigátor segítsége nélkül. 1927 május 21-én szállt le a párizsi Le Bourget repülőtérre.

Lady-Lindy az utolsó útjára 1937. június 1-jén indult Fred Noonan másodpilótával egy Lockheed Electra típusú géppel. Miamiban szálltak fel, és a csendes-óceáni térségen áthaladva akarták a Földet megkerülni. Épp a Csendes-óceán közepén fekvő Howland-szigeten szerettek volna leszállni, ám viharba kerültek, üzemanyaguk erősen fogyott, a földi irányítás elveszítette a rádiókapcsolatot velük. Amelia Earhart és Fred Noonan soha többé nem kerültek elő.

Az amerikai haditengerészet összesen 66 repülőgépet és 9 hajót küldött a felkutatásukra, ám sem roncsokat, sem üzemanyagfoltokat nem találtak sehol. Június 18-án feladták a keresést. Később Amelia férje, George P. Putnam saját pénzből további kutatásokat finanszírozott, ám 1937 októberében feladták a reményt. 1939. január 5-én halottá nyilvánították őket.

A legelfogadottabb teória szerint a gépen navigációs hiba lépett fel, elkerülték a Howland-szigetet, üzemanyaguk kifogyott, és a roncsok ma is valahol a Csendes-óceán mélyén lehetnek. Egy másik népszerű elképzelés szerint japán felségterületen szálltak le, ahol fogságba estek, majd itt haltak meg.

( Cs.T.)