hirdetés

Sörényes hangyász született a Nyíregyházi Állatparkban. A kis jövevényt, amely egyhetes és alig 1500 grammos,  a Viktória-házban lehet megtekinteni. Érdemes kirándulni és megtekinteni, mert nem mindennapi látvány ez a sörényes hangyászbébi.

sörényes hangyász

 

Az intézmény közleménye szerint ez a különleges küllemű állat államalkotó rovarokkal táplálkozik, teste minden porcikája ehhez alkalmazkodott. Megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, villámgyors nyelvével kapja el a termeszeket, percenként akár 150-et is tud zsákmányolni. A hangyajáratokba 60 centiméter mélyre is be tud hatolni nyelvével, amelyet ráadásul kis tüskék borítanak. A speciális étrendhez nemcsak rágó- és emésztőszervei módosultak, hanem anyagcseréjének sebessége és mozgása is. Gyomra például nem termel sósavat, a táplálék lebontásában az elfogyasztott hangyák testének hangyasavtartalma segíti.

A sörényes hangyásznak a mellső lábain 5-5 ujja van. A második és a harmadik ujjon erős karmok nőttek, játszi könnyedséggel tépi fel velük a termeszvárak betonkeménységű falát is. A karom védekezésre is szolgál: ha veszélyben érzi magát, hátsó lábra áll, és a mellső lábán lévő 10 centiméteres karmaival csapkod támadója felé. Az is előfordul, hogy magához szorítja és összeroppantja ellenfelét.

Az egy éve Nyíregyházán élő sörényeshangyász-tenyészpár (Myrmecophaga tridactyla), a 3 éves Manka és a 2 éves Marvin dán állatkertekből érkezett tenyészprogram keretében, hogy a park Viktória-házának (különleges és furcsa küllemű állatok gyűjteménye) kollekcióját gazdagítsa.

Bár egy nap akár 15 órát is képes alvással tölteni, a szerencsésebb látogatók már anyjával együtt láthatják a Viktória-ház belső kifutórendszerében.