hirdetés

A nyári szünidő csak a gyerekek számára tűnik rövidnek, a szülők többsége nehezen tudja megoldani a csemeték elhelyezését, minőségi, tartalmas szórakoztatását.

 

Persze év közben is számos alkalom adódik, amikor mondjuk az időjárás miatt nem lehet szabadtéri programot szervezni, lefárasztani a gyerekeket. Jól jönnek ilyenkor a kézműves kreatívkodások, ötletekből a Pinterestnek, kreatív blogoknak és más hasonló oldalaknak hála, nincs hiány.

Könnyebb dolgod van, ha rendelkezel többféle alapanyaggal, amelyekből a gyermek életkorának, kézügyességének megfelelően egyszerűen alkothattok nagyszerű dolgokat.

Ötletek tárháza

Aki kevésbé érzi magát ötletgazdagnak, de szereti a kétkezi alkotást, ma már annak is könnyű dolga van, hiszen az interneten mindenütt találni fényképpel, leírással, útmutatóval ellátott ötleteket. A kicsit nagyobb gyerekekkel együtt is kereshetsz a rendelkezésre álló alapanyagok alapján alkotnivalókat. A Mesés cuccoknál rengetegféle kreatív hobby alapanyagot szerezhetsz be, válogass kedvedre.

Ha úgy érzed, kevés a kész alapanyag, otthon és a természetben is fellelhetsz nyersanyagokat, csak nyitott szemmel kell keresgélni. Minden háztartásban találni első ránézésre semmire sem jó kacatokat, amelyekből kis kreativitással kincseket alkothatsz – akár egy WC papír gurigából is.

A gyerekek is biztosan hoznak jópofa ötleteket az ovis, sulis társaktól, kézműves foglalkozásokról. Értékelj minden pici anyagmaradékot, rakj el szép mintájú papírokat, szerezz be minél többféle formalyukasztót, gyurmát, láncokat, kapcsokat, és persze legyen sokféle színes papírod, mellette flitterek, filcek, kreppapírok, gyöngyök, pompomok, ragasztó.

Miért szeretjük a pomponokat?

A pompont mindenki szereti, mert olyan jó ránézni a fonalgombócokra, hisz a játékosságot jutattják az eszünkbe, no meg a nyuszik farkincáját. Pihe-puhák, színesek, kicsik és nagyobbak, és akár te magad is elkészítheted őket fonalmaradékokból vagy bármiből, akár szemetes zacskóból is.

Már ovisoknak is jó játék lehet egy pompon elkészítése, nagyobbakkal pedig sorozatgyártásba is kezdhetsz. Számtalan dekorációt, koszorúkat vagy akár ékszereket is készíthetsz pomponokból, de jó móka lehet papírra ragasztgatni a kicsikkel.

Készen is vehetsz tetszetős, különböző színű és méretű pomponokat, és akkor nem az elkészítése lesz az elfoglaltság, hanem a belőle való alkotás. Ötletekből Dunát lehet rekeszteni, csak legyen idő végigböngészni a weboldalakat, képmegosztókat.

Miért jó a kézműveskedés?

Röviden: kiélheted a kreativitásodat. Teremthetsz. Alkotni jó. Van időd közben gondolkodni, elmélyedni a tevékenységben, a jelenben lenni.

A kreatívkodás kisebbfajta ramazurival járhat, ha gyerekekkel kezdünk neki, de mindenképp érdemes belevágni, mert örömet okozunk vele nekik, lekötjük a figyelmüket, hagyjuk kibontakozni az ötleteiket, általa megtanítjuk kifejezni önmagukat.

És bár tudjuk, hogy az így elkészült tárgyak nagy része valójában csak porfogó lesz, de jó ránézni a kicsi kezek által létrehozott tárgyakra.