hirdetés

Áll a bál Miskolcon. Bár a Fideszes polgármester nem akarta, mégis volt ételosztás mert a helyi civilek felháborodtak a városvezető viselkedésén. Így végül közel 1000 rászoruló családon , azaz közel négyezer emberen segített a Miskolcnak Hangja Van csoport és a Gyermekétkeztetési Alapítvány.

 ételosztás miksolc

A Gyermekétkeztetési Alapítvány korábban levélben kérte élelmezési akciójához az önkormányzat közreműködését, de Kriza Ákos elutasította ezt, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy az interneten folyamatosan akarták „közvetíteni”, ahogy a gyerekek esznek. A Miskolcnak Van Hangja csoport végül a polgármester nemtetszése ellenére mégis szervezett élelmiszerosztást, amelybe a Gyermekétkeztetési Alapítvány is beszállt. Közel 1000 csomagot osztottak szét a rászoruló családok közt, amely így négyezer éhezőn segít egy ideig.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány a miskolci polgármesternek írt levélben korábban jelezte, hogy a május 10-ei Baromfi Világnaphoz időzítve a Baromfi Termék Tanács jótékonysági akcióban hívná fel a figyelmet a gyermekszegénységre és az éhező gyerekekre. Négy alkalommal összesen 4 ezer gyermeket szeretnének vendégül látni ebédre májusban három vidéki nagyvárosban és Budapesten. A miskolci önkormányzattól azt kérték: szervezzenek gyerekeket, önkénteseket a helyszínre, valamint a helyi médiát. Jelezték, hogy „az akcióról az interneten is folyamatos lesz a közvetítés”.

Kriza Ákos közleménye szerint épp utóbbi az egyik oka annak, hogy visszautasította a kezdeményezést. Korábbi hírek szerint a polgármester ugyanakkor arra hivatkozott, hogy a város inkább a fejlődésével és gazdasági sikereivel szeretne a közfigyelem középpontjába kerülni.

A polgármester szerint nem igaz, hogy megakadályozta az ételosztást. A gyermekétkeztetés felelősség, nem médiacirkusz – fogalmazott. Kriza Ákos elismerte, hogy kérte a Gyermekétkeztetési Alapítványt: ne Miskolcon szervezze meg az akcióját, és azért, mert szerinte médiaeseményt terveztek, nem a rászorulók segítésén lett volna a hangsúly.

Kriza Ákos másik szempontja így hangzott: „Ahol a gyerek éhezik, ott a szülő is. A gyerekeket a szülők hozzák el egy ilyen eseményre. Milyen jótékonysági megmozdulás az, ahol a gyerek eszik, a szülő meg nézi?A miskolci gyermekétkeztetés kérdése nem egyetlen rendezvényen múlik!” Az önkormányzat évente csaknem négyszázmillió forintot fordít az éhező gyermekek napi étkeztetésére – érvelt.

A Miskolcnak Hangja Van csoporttól vasárnap közölték: a polgármester reakciója annyira felháborított pár jóérzésű miskolcit állampolgárt, hogy már csak azért is szerveznek ételosztást.

Király Gábor, a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke elmondta az Indexnek: a miskolci civilek akciójáról hétfőn értesültek, amikor felkérték őket, hogy segítsenek. Az alapítvány körülbelül egymillió forintnyi élelmiszerrel ment le Miskolcra, ami körülbelül 500 csomagot jelent, ehhez gyűjtöttek a miskolciak körülbelül 200 csomagnyit.

 

(Fotó:MTI)