hirdetés

A házelnök ismét mondott egy frappánsat. Kövér László szerint katasztrofális hiba volt a kötelező katonai szolgálat eltörlése, s mielőbb vissza kellene ezt állítani. Ez ugyanis csökkentené a fiatalok elvándorlását. Azonban ez az Unióban egyelőre megoldhatatlan feladat egyedül.

magyar katonák afganisztán 2

Az Országgyűlés elnöke az Új Néplap szombati számában megjelent interjúban azt mondta: ha ma visszaállna a sorkatonaság, csak erősítené a fiatal férfiak elvándorlását azokba az országokba, ahol az még nem kötelező. Épp ezért vagy mindenhol bevezetik egy összeurópai döntéssel, vagy nem lehet megvalósítani.

Ugyanakkor szerinte a sorkötelezettség eltörlése miatt kialakult helyzet orvoslásához sokkal több energiára lesz szükség, mint amennyit a sorkötelezettség fenntartására kellett volna fordítani.

Egyértelmű számára, hogy Európa és Magyarország is erősödne, ha visszaállítanák a sorkötelezettséget, és egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy a terrorizmus és az illegális migrációval összefüggésben terjedő bizonytalanság miatt a nem túl távoli jövőben sor kerül rá.

A házelnök elmondta, hogy a kormányban jelenleg azon dolgoznak, hogy a haderőre szánt költségvetés növelésével összhangban a honvédség létszámát is bővítsék, elsősorban az önkéntes tartalékosok számának növelésével.

Arról is beszélt, hogy a Fidesz politikai értékrendje régóta egységes, és szerinte nincsenek törésvonalak a szervezeten belül. A változást a generációváltás jelenti a párton belül, mondta, és ez együttműködés keretében, tervezetten megy végbe.