hirdetés

Újít a lego és vigyáz a környezetre. A méltán népszerű gyár évi hatezer tonna műanyagot használ, amit sokalnak és most arra készülnek, hogy 2030-ig új, környezeti szempontból fenntartható alapanyagot találnak fel. A Lego gyár minimum 150 millió dollárt fordít a projektre, és 100 alkalmazott dolgozik majd rajta.

Lego

A Lego nem akarja játékait a természet kárára gyártani, ezért azt tervezik, hogy új, környezeti szempontból fenntartható alapanyagot keresnek 2030-ra a most használt műanyag helyett, jelentette be a dán cég. A vállalat egy Lego Fenntartható Anyagok Központja nevű kutatóközpont létrehozását is tervezi, ahol több mint 100 alkalmazott fog dolgozni. A játék gyár azt ígéri, minimum 150 millió dollárt azaz közel 45 milliárd forintot fognak a projektbe fektetni, írja az NBCnews.com. A Lego saját labor mellett külső cégekkel és szakértőkkel is szeretnének együttműködni az új, fenntartható alapanyag megtalálásához, bár azt elismerik, hogy nincs konszenzus arról, mi számít fenntartható anyagnak.

Jelenleg a Lego évente több mint hatezer tonna műanyagot használ fel a játékaihoz. 1963 óta akrilnitril-butadién-sztirolt (ABS), egy nagy keménységű és szilárdságú, jó hő- és vegyszerállóságú, hőre lágyuló műanyagot alkalmaznak.
Az ABS nagyon népszerű alapanyag, rengeteg fogyasztási cikkben használják, az autóiparban például műszerfal-burkolatokat készítenek belőle, de sok mobiltelefon külső burkolata és hűtőgép belső borítása is ebből az anyagból van.
A tervezett fejlesztésre meg lesz a pénz, a Lego cég évről évre egyre jobban teljesít, árbevétele és profitja fokozatosan nő.
A Lego egyébként Magyarországnak is fontos, sőt Magyarország is fontos a Legónak: a cég legnagyobb gyára Nyíregyházán ad munkát 1500 dolgozónak.