hirdetés

Elpusztult a Nyíregyházi Állatpark első lakója. Elek, az oroszlán ritkaságszámba menő kort, 19 évet ért meg. Ő vele indult egyébként az állatpark fejlesztése Nyíregyházán.

 elek oroszlán

Gajdos László, az állatkert igazgatója elmondta , hogy a hímoroszlán „alapító állata” volt az intézménynek, 1996 karácsonyán Hollandiából került a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeszékhelyre. Ajándékba kapták, gépkocsival hozták el, s egy hét alatt alakítottak ki neki helyet egy elhagyatott épület átalakításával.

Az igazgató kiemelte: Elekkel kezdődött meg az állatpark kialakítása a Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn, a híres Sóstói-erdőben, a régi szabadidőpark területén, s az állatkertet 1997 nyarán Göncz Árpád köztársasági elnök avatta fel. Gajdos László elmondása szerint az oroszlánok a természetben általában nyolc évet élnek, állatkertben tizenötöt, Elek viszont tizenkilenc évet élt meg Nyíregyházán. Tíz nősténye volt, amelyekkel számos utódot hoztak világra.

Elek gyönyörű alakú oroszlán volt, és igen jó természetű, előfordult, hogy egyszerre nyolc kölyökkel kellett játszania, de bírta és tűrte a csintalan kicsik fárasztó életre nevelését, ragaszkodását  – fogalmazott az igazgató. A hímoroszlán nyár óta betegeskedett, egyre nehezebben mozgott, az állatorvosoknak csillapítania kellett fájdalmait, amíg végelgyengülésben ki nem múlt.

Az „alapító állat” 1996-os érkezése óta a Nyíregyházi Állatpark az ország második legnagyobb állatkertjévé fejlődött. A 30 hektáros területén az állatvilág 500 fajának 5000 egyede él. Látható Európa, Afrika, Ázsia, Amerika, Ausztrália, a sarkvidékek, sőt az óceánok, tengerek számos ritka állata is, különlegességnek számít a fehér tigris, az afrikai elefánt, a komodói sárkány, az indiai orrszarvú, a jegesmedve, a nyugati sarkvidéki gorilla és a homoki tigriscápa is. A Nyíregyházi Állatpark ma már ötven fajmegmentési világprogramban is részt vesz, egyebek között  zsiráfokat, lisztmajmocskákat, borneói orangutánt, bali seregélyt és szibériai tigrist is tart.