hirdetés

Sok a rovarméreg az Illatos út környéki vízekben. Ha lesz pánik, ha nem közzétette a ferencvárosi önkormányzat azt a jelentést, ami az Illatos úti szennyezésről készül. Csütörtökön még az egyik kereskedelmi tévé híradójának még azt mondta Bácskai János Ferencváros fideszes polgármestere, hogy azért nem nyilvános a jelentés, mert nem akarnak pánikot kelteni, de amúgy nincs veszélyhelyzet.

illaros út 2

Az önkormányzat még júliusban végeztette el a saját méréseit a környéken, ennek futottak be most az eredményei. A veszélyekre Baranyi Krisztina, az Együtt önkormányzati képviselője hívta fel a figyelmet. A liberális politikus betekinthetett az eredeti jelentésbe, s elképesztő dolgokat talált benne, amiről a Facebook-on számolt be pénteken.

Baranyi szerint még hétfőn is egy rövidebb, leegyszerűsített anyag volt kinn, ő is kedden délelőtt látta, hogy kitették a jelentést, ami így már mindenki számára mostantól tanulmányozható.

Az Együtt önkormányzati képviselője szerint a DDT-nél és bomlástermékeinél  56 szoros  volt a megengedett egészségügyi határérték túllépés a talajvízben a József Attila lakótelepnél, a termelői piacnál, a lakóházak felőli oldalon. A Csengettyű utcánál pedig több, mint 10-szeres határérték-túllépést mértek.  A talajban ugyanitt a termelői piacnál több mint kétszeres volt a határérték-túllépés, az Aszódi lakótelepen pedig több mint másfélszeres határérték-túllépést mértek. Az Illatos-árok vizében a klórbenzol jelenléte a határérték több mint másfélszerese volt, a DDT szintén másfélszerese volt a megengedettnek. A amino-benzol-trifluorid nevű növényvédőszer alapanyag a határérték 1000-szerese volt a mintában.

 

A DDT a diklór-difenil-triklóretán rövidítése,  nagyhatású rovarméreg.  Mivel a szervezetben felhalmozódhat és lassan bomlik le így károsítja a környezetet.MAgyaroroszágon a felhasználást a 60-as 70-es években betiltották.