hirdetés

A gyermek az apja fölé kerekedett. Saját lánya kezdeményezésére kizárták saját pártjából a francia radikálisok ex-vezérét Jean-Marie Le Pent. A 87 éves francia politikus már régóta szembefordult Marine Le Pen politikájával, aki a Nemzeti Front szélesebb körű elfogadtatására törekszik.

marine le pen

Saját gyermeke kérésére a szélsőjobboldali Nemzeti Front kizárta a pártból alapítóját, a 87 éves Jean-Marie Le Pent. A politikus 1972-ben alapította a pártot és csaknem negyven éven át volt az elnöke, mielőtt 2011-ben átadta az irányítást a lányának.  Marine Le Pennek, aki azóta a Nemzeti Front politikájának szélesebb körű elfogadtatására törekszik.

Marine az elmúlt években megpróbálta megszabadítani bevándorlásellenes pártját annak antiszemita arculatától, és kibővíteni szavazóbázisát a 2017-es francia elnökválasztásra készülve. Amely jól sikerült, hisz az FN eddigi legjobb eredményét érte el az idén márciusi helyhatósági választáson, ahol a voksok 25,97 százalékával a második lett a pártok szerinti bontásban. A legutóbbi felmérések szerint Marine Le Pen a következő elnökválasztáson akár bejuthatna a második fordulóba is, bár győzelemre egyelőre nem igazán esélyes.

Az apa nem értett egyet az irányváltással,és háborút indított lánya ellen. Nemrégiben azzal vonta magára a figyelmet, hogy egy interjúban megerősítette a nácik gázkamráiról korábban hangoztatott, bagatellizáló véleményét.

A kizárás közvetlen előzménye pedig egy interjú, amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a II. világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét, valamint kijelentette: eltúlzottnak tartja azt, ahogy a lánya irányítása alatt az új FN-vezetés az antiszemitizmus és az idegengyűlölet vádja ellen védekezik.