hirdetés

Kincskereső Mozgalom
2016-11-19 13:00

Családtörténetekkel, levelezésekkel, az utcanevek történetének felkutatásával helytörténeti adatokra bukkanunk, állítja az Örökségtár E-Tudásbázis Szerkesztősége. Az irodavezető szerint a ,,kincskereső mozgalmat” akár a dédnagyszülők visszaemlékezései is segíthetik.

zsombo-helytortenti-gyjtemenyKincskereső névvel helytörténeti gyűjtést hirdetett a zsombói önkormányzat, az Örökségtár Tudásbázis, valamint a Szegedi Tudományegyetem a József Attila Közösségi Házban.

– A projektet tucatnyi országos és számtalan területi konferencia előzte meg az elmúlt évtizedben – mondta Barna Gábor, a tudásbázis irodavezetője és felelős szerkesztője. Hangsúlyozta, számít a helyi, valamint a nemzetiségi önkormányzatok és civilszervezetek együttműködésére, hiszen a cél az, hogy a projekt országos mozgalommá fejlődjön.

– A program a fiatalokat is megszólítja. Ösztönözni akarjuk őket, hogy a modern technológiát latba vetve minél több helytörténeti anyagot rögzítsenek és dolgozzanak fel – fogalmazta meg a célokat Barna Gábor, és hozzátette, a dokumentáló munka során a tizenévesek nyitottabbá válhatnak közösségük és az egyéni sorsok iránt.

– A szórakoztatás területén a fiatalok már bebizonyították, hogy tudnak és akarnak is tartalomkészítővé válni. Itt az idő, hogy a mozgalmunkban való aktív szerepvállalásuk révén a kulturális kötődés közösségi identitássá erősödjön – magyarázta a tudásbázis szerkesztője.

A szervezők elmondása szerint a „kincskeresők” a helyi közösség előtt személyesen számolhatnak be kutatómunkájukról. Az erről készült felvétel az E-Tudásbázisba is bekerül, így a helyi gyűjtés adatai országos szinten is megjelennek.

(Forrás: Délmagyar)