hirdetés

Borzalmas esztendő vár 2019-ben számos állatfajra. Az emberiség féktelen pusztításának köszönhetően több faj is véglegesen eltűnhet a Földről. Számukra sajnos már csak minimális remény mutatkozik a túlélésre. Így a gorilla, a vörös farkas vagy a barnadelfin aligha megéli a 2020-as esztendőt.

 

barnadelfinTalán még most sem gondolunk bele abba, hogy micsoda pusztítást végzünk azzal, hogy évről évre számos állatfaj kihalását okozzuk a káros tevékenységeinkkel. Az erdőirtások, a vadászat és a halászat visszafordíthatatlan károkat okoz rengeteg élőlény populációjának a fennmaradásában. Néhányukat a jövő generációi már csak a tankönyvekből ismerhetik majd.

 

Keleti síkvidéki gorilla

A világ legnagyobb főemlősének az ideje az emberi pusztító tevékenységnek „köszönhe-tően” vélhetően hamarosan lejár. Egy kifejlett hím példány súlya meghaladja a 225 kilo-grammot, a magassága pedig a két métert is elérheti. Az elmúlt 20 évben 70 százalékkal csökkent a faj populációja.

Vörös farkas

Bizonyára már 30-nál is kevesebb példány él a vadonban. A „túlélők” Észak-Karolinában tanyáznak, holott egy-két évszázada még egész Amerika-szerte megtalálhatóak voltak. Rokonaik a prérifarkasok és a kihalt óriásfarkasok.

Északi szélesszájú orrszarvú

Tavaly pusztult el Sudan, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja. Már csak két nőstény van életben a faj példányai közül, de hímegyed nélkül reménytelen a populáció helyzete. 1960-ban még kétezer példányra becsülték a vadállományt, de vadon élő példányt utoljára több mint egy évtizede láttak. A reményt a Sudantól vett szaporítóanyag jelentheti, hátha sikerül majd egy szép napon reprodukálni a fajt.

Kaliforniai barnadelfin

A tenger pandájaként vagy éppen disznódelfinként is emlegetik ezt a fajt. Kizárólag Mexikó partjainál és a Kaliforniai-öbölben él. Mára csak alig több mint fél tucat példány él belőlük, köszönhetően annak, hogy áldozatul esnek a halászhálóknak. A faj megmentéséért Leonardo DiCaprio is kiállt.

Végveszélyben a vadmacska

Európa-szerte komoly összefogásban próbálják meggátolni a vadmacskák kihalását. A tervek szerint egy helyre, a Skót Felföldre. A faj megmentéséért „tiszta vérvonalú” vadmacskákat gyűjtenek be. Tavasztól indulhat el a program.

A hazai állomány genetikai keveredése 25–31 százalék között mozog. Ez azt jelenti, hogy ezek a példányok már házimacskákkal keveredtek. Ezzel jobban állunk, mint Skócia, ahol becslések szerint 88 százalékban hibrid macska él a vadonban. Így lehetséges, hogy a skótok tőlünk is kérnek majd vadmacskákat.

– A hazai vadmacskaállomány is erőteljesen hibridizálódott az eddigi genetikai vizsgálatok alapján – mondta a Borsnak dr. Habil Biró Zsolt, a gödöllői Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének egyetemi docense. Magyarországon a szabadon élő populációk az Északi-középhegységben, a Dunántúli-középhegységben, a Mecsekben, a Somogyi-dombságban, illetve a Gemenci ártéri erdőkben találhatók.

Amuri leopárd

Úgy becsülik, hogy már csak körülbelül 80 párduc élhet belőlük a vadonban, így a világ egyik legritkább macskaféléjévé vált. Ez az orvvadászatnak és az erdőirtásnak köszönhető. A fennmaradásukra azonban reményt adhat, hogy megjelentek a koreai demilitarizált övezetben, ahol a hatóságok védelmében élhetnek.

Dél-kínai tigris

A világ tigrisei közül a dél-kínai példányok vannak a legnagyobb pácban. 1970 óta nem láttak vadon élő egyedet, és fogságban is mindössze csak 80 él belőlük. Emiatt már egyes szervezetek funkcionálisan kihalttá nyilvánították a fajt. A vesztüket a túlzott vadászat és erdőirtás okozta.