hirdetés

Kiállnak a kismamákért
2014-07-14 11:53

Védeni kell a kismamákat. Az LMP úgy kívánja megváltoztatni a munka törvénykönyvét, hogy ne legyenek elbocsáthatóak a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő nők – jelentette be a párt társelnöke Szél Bernadett.

szel bernadett

Ugyancsak kötelezővé kívánják tenni a jogszabály megváltoztatásával a munkáltatók számára a kisgyermekes anyák úgynevezett atipikus foglalkoztatását, vagyis ne csupán részmunkaidőben, hanem például távmunkában, vagy sűrített munkahét formájában is dolgozhassanak – közölte Szél Bernadett. Ugyanakkor azt követelik a kormánytól, hogy nyújtsa be az Országgyűlésnek a családon belüli erőszak elleni Isztambuli egyezmény ratifikációját – tette hozzá a politikus. Szél Bernadett úgy vélekedett, hogy a kormány továbbra is másodrendű állampolgárokként kezeli a nőket, akinek a helyzete egyre romlik.

Mint fogalmazott: amíg a nők úgy érzik, hogy nincsenek megbecsülve, nincsenek lehetőségeik ebben az országban, addig „nem lesz elég baba sem”. Ez azért lehet így, mert kormányzatok sora nem érti meg azt, hogy a nők nem pénzért szülnek, hanem akkor, ha van lehetőségük és esélyük gyermekük tisztességes felnevelésére – tette hozzá. A Fidesz-kormány intézkedései köszönő viszonyban nincsenek a retorikájával. A kormány hátat fordított a nőknek, és egyneműsítette az országot – vélekedett az LMP-s politikus.

Az Országgyűlésben, mindössze 10 százalék a nők aránya, a 133 kormánypárti képviselő közül, mindössze 9 nő, a kormány pedig kizárólag férfiakból áll. Megszűnt a nőüggyel foglalkozó parlamenti albizottság, és nincs már a nők foglalkoztatásáért felelős miniszteri biztos sem. Az LMP kezdeményezi az utóbbi poszt visszaállítását is – mondta a társelnök. Ugyancsak elfogadhatatlan, hogy immár 60 ezer forintnyi különbség alakult ki egyes szakmákban a nők és a férfiak bére között, a Fidesznek foglalkoznia kellene ezzel – fűzte hozzá.

Egy azzal kapcsolatos újságírói kérdésre, miszerint a Demokratikus Koalíció egy rendezvényén bántalmazták Gulyás Mártont, a Krétakörnek a „romabűnözés” kifejezés ellen tiltakozó képviselőjét, Szél Bernadett azt válaszolta, hogy elfogadhatatlannak tartják a történteket, és további vizsgálatot követelnek. Hozzátette: nem szeretnének beszállni az „álbaloldali pártok” vitájába, ám elfogadhatatlannak tartják, hogy a bűnözés szó elé bármilyen népcsoport nevét beillesszék.