hirdetés

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a július 1-től járó 10 százalékos ágazati szakmai pótlék nem béremelés, azaz a kormány ezen nyilatkozata kész átverés.

 

A PSZ szerint nagyon jól hangzik a tanári béremelés, de ez egy kész átverés show. nem igaz

A szakszervezet szerint a tanári életpályamodell „becsődölt”. A valódi béremelés az lenne, ha a pedagógusok bérének vetítési alapját a minimálbérhez kötnék. 2014 óta, mióta a vetítési alapot elszakították a minimálbértől, a pedagógusok zsebéből 10 havi bért vett ki a kormány. A PSZ ezért továbbra is várja Bódis József, az Emmi egykori államtitkárának tavaly márciusi ígéretének teljesítését, az egyszeri 30 százalékos béremelést.

A PSZ felhívta a figyelmet az MNB versenyképességi jelentésére, amely szerint a közoktatásban dolgozók átlagos bére a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagbérének 64 százaléka. A KSH szerint az oktatásban dolgozók bruttó átlagbére 2010-ben a nemzetgazdasági átlagkeresetek 96,5 százalékát érte el, idén a 10 százalékos ágazati bérpótlékkal sem éri el a 86 százalékot.

A PSZ szerint ma ott tartunk, hogy egy 8 általánost végzett iskolaőrnek magasabb lesz a bére, mint egy pályakezdő egyetemet végzett pedagógusnak.

Az iksolaőrök ugyanis a 220-230 ezres bére mellé éves szinten még , bruttó 200 ezer forint cafetériára és munkába járási költségtérítésre is jogosultak.

Ezen sok sok apró negatívum miatt van az, hogy a pedagógisu pálya már nem vonzó. Így nem meglepő, hogy idén 35 százalékkal kevesebb hallgatót vettek fel pedagógusképzésre, mint 2010-ben. 2025-ben több mint 6 ezer pedagógus tölti be a 65. életévét.

Így adódik a kérdés ki fog majd tanítani ?

( Csákány )