hirdetés

Mindenekelőtt fontos tisztázni a lúdtalp, más néven a harántsüllyedés fogalmát. Lúdtalpról akkor beszélünk, ha a láb harántboltozata megsüllyed, vagy teljesen hiányzik. Azonban az, hogy szükség van-e lúdtalpbetét vagy egyéb gyógyeszköz használatára, több mindentől is függ, és személyenként teljesen eltérő is lehet.

 

A lúdtalp súlyosságának megállapítása

A kezelés nélkül hagyott lúdtalp akár fájdalommal is járhat, és egyéb kellemetlen problémák is kialakulhatnak, mint például a bokasüllyedés vagy a bütyök. Annak megállapítása, hogy a lúdtalp milyen mértékű, mindenképpen szükséges az alapos orvosi kivizsgálás, ez határozza meg a kezelés további menetét, és hogy milyen cipőre vagy kezelésre van szüksége a gyermeknek az egészséges fejlődéshez. A Lurkócipő supinált cipőket is forgalmazó webáruház munkatársaival ezt a témát jártuk körbe.

Megoldás a lúdtalp problémájára

A lúdtalp kialakulását okozhatja az életmód vagy a nem megfelelő lábtartás, de lehet genetikailag örökletes eredetű is. Gyermekkorban az úgynevezett lúdtalp tornával is jó eredményeket lehet elérni a lábfej izmainak megerősítésében és a stabil lábtartás elérésében, de a megelőzést is támogatja. A supinált cipő vagy szandál szintén hatékony megoldás lehet, ugyanis különleges kialakításának köszönhetően megfelelő szögben tartja a bokát, miközben a lábfej izmainak működésére is jótékonyan hat.

Manapság egyre inkább előtérbe kerül a viselése a lúdtalpbetéttel szemben, ugyanis míg a supinált lábbelik hordása már hároméves kortól lehetséges, a lúdtalpbetétet csak hétéves kor betöltése után ajánlják a szakemberek.

Természetesen a helyesen használt lúdtalpbetét sem befolyásolja negatív irányba az izmok fejlődését. Azonban minden esetben ortopéd orvos hozza meg ezeket a döntéseket, az egyéni igények és a lúdtalp fajtája (flexibilis vagy merev), súlyossága alapján.

Egészséges fejlődés, vidám gyermekkor

Minden szülő számára fontos a gyermeke egészsége és megfelelő ütemben történő növekedése. Éppen ezért olyan fontos a tájékozottság a cipőviselés témájában. A lábat megtartó supinált cipők lehetőséget nyújtanak az egyes, lábat érintő problémák, deformitások eredményes, fájdalom nélküli kezelésében és a velük járó tartásproblémák elkerülésében.

A Lurkócipő webáruházában főleg magyar gyártók minőségi, bőrből készült, hagyományos és supinált gyerekcipők, szandáljai és téli csizmái találhatók meg, széles választékban. Válasszon magas színvonalú cipőt gyermeke számára, hogy a gyermekkor kizárólag a gondtalan játékról és az önfeledt szórakozásról szóljon, a lúdtalp és nem kívánt “társai” pedig csak a cikkekben szerepeljenek.